Program 2023/2024

 

Fredag den 8. marts kl. 19.00: ARKÆOLOGIENS DØTRE - Kvinder, køn, magt og identiteter i Danmarks Oldtid v/Katrine Balsgaard Juul

På kvindernes internationale kampdag inviterer vi til foredraget: Arkæologiens Døtre - en tankevækkende tids- og opdagelsesrejse gennem århundreders dansk arkæologi. Det udfordrer traditionelle opfattelser af kvinder, køn, magt og identiteter. Arkæologiens Døtre formidler akademisk viden på en letfordøjelig og tilgængelig måde med et glimt i øjet og skarpt fokus på at gøre kvinde(for)historien synlig - helt fra arkæologiens barndom til i dag.

Foredraget dykker ned i 1800-tallets danske arkæologi, hvor grundlæggende opfattelser af kvinder og køn i jernalder og vikingetid blev formet. Mange kender arkæologiens fædre, der grundlagde arkæologi som en videnskab i tråd med guldalderens tidsånd og ønsket om oplysning og viden til folket. I det omkringliggende samfund var der mange argumenter mod kvinder, der helst skulle blive i hjemmet som dydige mødre. Mon de argumenter stadig genfortælles ubevidst i den arkæologiske forskning i dag?

Nyere arkæologisk forskning understreger, at magt godt kunne deles mellem kvinder og mænd i både jernalder og vikingetid. Alligevel skaber det landsdækkende overskrifter, når resultaterne bliver præsenteret. Er det ikke på tide, at vi forsøger at forstå oldtidens kvinder og mænd på en mere ligeværdig facon? Arkæologiens Døtre er ikke kun et foredrag. Det er en bevægelse skabt til at gøre kvinde(for)historien synlig og relevant for alle - fra jernalderen til arkæologiens barndom og helt op til i dag.

Katrine Balsgaard Juul er ph.d. i forhistorisk arkæologi og ekspert i jernalderens kvinder, køn, magt og identiteter. 

Pris: 100 kroner inkl. kaffe og kage. 60 kroner for medlemmer af museets støtteforeninger. Billetter købes ved indgangen.

STED: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars


Onsdag den 10. april kl. 19.00: Fra stenalderhytte til ejerlejlighed - bygninger og miljøer i Vesthimmerland fra oldtid til nutid v/museumsdirektør Broder Berg

Vesthimmerlands Museum har i de seneste 15 år sat særligt fokus på bygningsarv og byudvikling i Vesthimmerland. Museet har bidraget til flere område- og byfornyelsesprocesser, arbejdet med kortlægning af bygningsarven i kommunen og taget initiativ til nyskabende projekter, såsom "10 steder med sjæl" og "Kulturarvskommune Vesthimmerland". 

Arbejdet har givet grundlæggende viden om, hvordan bygninger til bolig, erhverv og fritid, med tilhørende anlæg til forsyning og transport, har skabt udvikling og samtidig omformet det vesthimmerlandske landskab grundlæggende. 

I aftenens billedforedrag vil museumsdirektør Broder Berg prøve at give et samlet overblik over udviklingen og håndteringen af den historiske bygningsmasse i vores kommune.

Pris: 100 kroner inkl. kaffe og kage. 60 kroner for medlemmer af museets støtteforeninger. Billetter købes ved indgangen.   

STED: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars