Madlaug

 
Madlauget blev oprettet, fordi en af arkæologerne kom og spurgte, om vi ikke kunne lave et madlaug til at afprøve nogle arkæologiske teorier. 
Det første der blev lavet var en røgeovn. Arkæologerne havde fundet fordybninger i jorden ved udgravningen af omfartsvejen. Antagelsen var, at det kunne være en røgeovn. Det man kunne se, var to fordybninger i jorden med en rende imellem - belagt med potteskår. I det ene hul var rester af brændt tørv, og her lå en stor sten og spærrede delvis for indgangen til renden. Det blev tolket som  en koldrøgeovn. 

Madlauget efterprøvede tolkningen, men først skulle man gætte på, hvad der havde været over jorden. Der var mange forslag, men til sidst blev der flettet to kupler. De blev beklædt med ler. I den over tørvene blev der lavet en lille åbning nederst, og i den, hvor røgvarerne skulle være, tre lufthuller, som kunne lukkes med små pinde til regulering af lufttilførslen. Efter flere forsøg vurderede lauget, at det godt kunne være en røgeovn, der var fundet.

En anden efterprøvning gik ud på at brygge øl i en lille lerkrukke. Først blev malten røget i røgeovnen og siden kogt i lerkrukken.

Madlauget har nu også plantet et humlebed - med såvel grøn som rød humle fra Øm Kloster og Vitskøl Kloster.

Desuden samles råmaterialer i naturen til madlavningen.

For at lære mere planlægges der udflugter til f.eks. Vingsted Centeret, og der er planer om et lerkursus, hvor lauget gerne skulle lære at lave store krukker til ølbrygning.