Aars Kro

 
Da pionererne begyndte at bosætte sig i Aars i løbet af 1870'erne og 1880'erne var kroen byens samlingssted, hvor rejsende kunne få et måltid mad og en seng for natten. Det var også her byens indbyggere kunne samles til festlige lejligheder eller møder i byens spirende foreningsliv. Kroen havde til huse i én af de gamle gårde, Dalsgaard i den østlige del af byen, og var ejet af hestehandler Jens Rask. I 1873 blev byens postkontor oprettet på kroen, hvor det lå indtil et nyt posthus stod færdig i 1881.

Da jernbanen kom til Aars i 1893 var kroens beliggenhed i den anden ende af byen ikke fordelsagtig, og Jens Rask solgte i 1896 krobevillingen og en stor grund ved stationen til Martin Pedersen, der indtil da havde forpagtet kroen af Jens Rask. Her opførte Pedersen Aars Gæstgivergaard, der senere blev kendt som Aars Hotel.

Tilbage i bunden af Himmerlandsgade opførte Jens Rasks søn, Chr. Rask, i 1898 en ny stor bygning ved siden af krostuen. Den bestod af en stor sal, tre store værelser og adgang til de gamle krolokaler og haven. Aars Borger- og Haandværkerforening lejede bygningen til brug ved foreningens arrangementer. Lejemålet løb oprindelig på 10 år, men allerede efter tre år fik Chr. Rask tilladelse til at etablere et afholdshotel i bygningen. Hotellet blev drevet i en årrække under navnet Aars Afholdshotel inden det i 1936 fik alkoholbevilling, da Ernst Nielsen overtog det og omdøbte det til Hotel Himmerland.


Kroejer og hestehandler Jens Rask fotograferet foran Aars Kro, Himmerlandsgade 33, i 1890'erne