Læge Stefánsson

 
I marts 1894 kunne den lokale avis, Aars Adresseavis, berette, at byen nu fik sin første bosiddende læge, da den islandske læge Stefan Stefánsson agtede at slå sig ned i Aars. Indtil da havde adgangen til medicinsk konsultation været begrænset til to ugentlige besøg af læge Janus Schmidt fra Haverslev, der holdt konsultation på Aars Kro hver tirsdag og fredag.

Efter at have boet til leje på hovedgaden de første år kunne Stefánsson i 1899 opføre en ny og moderne lægepraksis på en stor grund syd for kirken, som indeholdt privatbolig, konsultation samt en klinik med plads til otte indlagte patienter. I 1906-1907 oprettede han endvidere Aars Apotek som en filial af Løgstør Apotek, og fik i løbet af 13 år løftet byens sundhedssystem betragteligt.
Stefánsson viste sig som en handlekraftig mand, og der gik mange historier om hans færdigheder som læge. Et af lægens specialer var øjensygdomme som han uddannede sig yderlige i, og blandt andet flere gange var på studieture til England, hvilket kom beboerne rundt om Aars til gode.

Efter 35 års virke i byen takkede han i 1929 af og overlod lægepraksissen til læge Otto Tietze. Lægeboligen står stadigvæk smukt ved Kirketorvet og fortæller sammen med Aars Apoteks gamle bygning historien om den islandske læge, der kom til den nye stationsby og opbyggede et spirende sundhedsvæsen.


Kirketorvet med Aars Apotek til højre og lægeboligen bagved omkring 1928