Verdensarv

 
Hvad er verdensarv?

Verdensarv er defineret som natur og/eller kulturarv af enestående universel betydning. Ofte er der tale om bygninger, byer, naturområder eller kulturlandskaber. For at komme på verdensarvslisten skal det nominerede emne leve op til de kriterier, som UNESCO stiller for at blive optaget. 

Håbet er, at Danmarks fem ringborge i september 2023 vil være at finde på UNESCO'S fornemme liste over steder med enestående værdi for hele menneskeheden. En fælles ansøgning har længe været under udarbejdelse og blev sendt afsted i begyndelsen af 2021. Ringborgene er en sammenhængende gruppe af befæstede anlæg, der blev bygget i perioden 975-980 på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland. Hver borg var strategisk anlagt, ikke langt fra åbent vand og nær vigtige land- og søveje. Desuden er alle borgene opført ud fra en karakteristisk, arkitektonisk "masterplan" baseret på præcise geometriske og symmetriske former. 

Tilsammen udgør fæstningerne de største monumenter, der er tilbage fra vikingetiden og understreger tilstedeværelsen af en ny, centraliseret regeringsførelse i det sydlige Skandinavien i slutningen af det tiende århundrede. Deres koordinerede anlæggelse under Harald Blåtand/Gormssøn (regent 958-987), tillige med udbygningen af Danevirke og opførelsen af broen over Ravning Enge, spiller en vigtig rolle i samlingen af det danske rige og den officielle religiøse og samfundsmæssige forandring fra hedenskab til et samlet kristent rige med en stærk centralmagt i det nye, danske kongerige.