Åben udgravning hver onsdag kl. 14-15

Udgravningerne på Stenildhøjbakken i Aars

Her udgraver arkæologerne lige nu et større bopladsområde, som gemmer på bebyggelser, grave og marksystemer fra bronzealderen og jernalderen. Opgaven er helt central i forhold til den fremtidige forskning og fortælling om oldtidens Aars, for når udgravningen er afsluttet, så er bopladssporene væk for altid - og erstattet af ny bebyggelse.

P.t. er der udgravet hele 32 huse. Flere af husene er fra den sene del af bronzealderen, det vil sige fra tiden omkring 1.200 f.Kr. til 500 f.Kr. Ligeledes er der også fundet huse fra den ældre del af jernalderen, som strækker sig fra perioden 500 f.Kr. til 200 e.Kr. Dette ses ud fra de potteskår, arkæologerne har fundet i husene, og på selve husenes grundplan.

Som i dag har der også i fortiden været forskellige "modefænomener", når det gælder størrelsen på husene, hvordan man "pyntede" sin keramik og på hvilke smykker, man har båret. Således kan arkæologerne ofte allerede i felten bestemme, hvilken forhistorisk periode diverse fund stammer fra.

Udover de mange huse er der gjort interessante fund, som fortæller om fortidsmenneskernes hverdag. Det drejer sig bl.a. om flot ornamenterede potteskår fra bondestenalderen, der strækker sig fra 4.000 f.Kr. til 1.600 f.Kr. Og her er absolut ikke tale om skår fra hverdagsstellet! Der er brugt tid og kræfter på at dekorere keramikken på smukkeste vis.

Det står med udgangspunkt i de nye udgravninger ganske klart, at Stenildhøjbakken ikke kun er et populært sted at bo i nutiden, men også har været det i fortiden.

Hvis I er nysgerrige på, hvad der bliver fundet, og hvordan udgravningen foregår, så er der åben udgravning hver onsdag kl. 14.00 - 15.00 fra den 24. juni til og med den 29. juli.