Nyhedsbrev nr. 78 - marts 2020

  retur

  • Lukket, men ikke slukket! Museet holder hjulene i gang
  • Corona-krisen får plads på museet 
  • Tag ud i naturen til Vesthimmerlands fortidsminder
  • Succes med arrangementer i februar og udgivelse af jubilæumspodcast
  • Kulturarvsmåned juni 2020 under forberedelse
  • Ny formidling for de mindste
  • Når viden og kreativitet går hånd i hånd - artikelbidrag
  • Nyt fra Lokalhistorisk Arkiv 


Lukket, men ikke slukket! Museet holder hjulene i gang
Vesthimmerlands Museum har aflyst alle arrangementer og holder indtil videre lukket for publikum. Det er med meget stor beklagelse, at vi nu må undvære samværet med vores gode venner og glade gæster, som udgør en væsentlig del af husets hverdag og sjæl. Vi kommer også til at savne de mange dejlige skoleelever, der i de næste uger skulle have lagt vejen forbi museet og Stenaldercenter Ertebølle. Men i disse dage har det allerhøjeste prioritet at undgå smittespredning, og vi gør alt for at kunne bidrage med adfærdsregulering i denne alvorlige situation. Hvor længe den fortsætter endnu, er der ingen, der ved. Imens lukningen står på, fortsætter medarbejderne med beretninger, bogartikler, fondansøgninger, planopgaver, oprydning og klargøring til bl.a. Kulturarvsmåneden og sommersæsonen 2020. Og når vi nu ikke kan lukke op til museet, vil vi i de kommende uger i stærkere omfang dele vores arbejdshverdag via hjemmeside og Facebook og fortælle om stort og småt i det daglige arbejde med Vesthimmerlands kulturarv.



Corona-krisen får plads på museet
Vesthimmerlands Museum er et kulturhistorisk museum og arbejder både med arkæologi og nyere tids kulturarv. Nyere tid omfatter også begivenheder af dagsaktuel betydning. Således er museets nu gået i gang med at indsamle reaktioner, kommentarer og fotografier i forbindelse med de enorme omvæltninger, der for øjeblikket sker i samfundet. Borgere og gæster i Vesthimmerland er opfordret til at fortælle om deres hverdagsliv, som det former sig i disse dage og uger her i kommunen. Alle kommentarer er velkomne, fra få sætninger til længere beskrivelser med fotografier, der viser hjemmearbejdspladser, børn i leg, forrådsbeholdningen, varer fra et indkøb, underholdning osv. Kort sagt alt det, der udspiller sig i hverdagen. Også gerne billeder af arbejdspladser, der viser, hvordan anbefalingerne håndhæves. Vi dokumenterer nutiden til gavn for eftertiden. Senere vil vi meget gerne modtage genstande, der relaterer til tiden lige nu. Skriv til mch@vmus.dk eller kommentér med et øjebliksbillede på vores opslag om selvsamme på Facebook.



Tag ud i naturen til Vesthimmerlands fortidsminder
Mens coronavirussen holder samfundet lukket ned, er forårssolen ved at kaste sine første lune stråler over landet. Det er en god anledning til at gå på opdagelse i Vesthimmerlands mange fine fortidsminder, f.eks. bronzealderhøjene i Hverrestrup Bakker, jernalderlandsbyen i Østerbølle, Borremosefæstningen eller vikingeborgen Aggersborg, hvor en rundgang på volden giver en god fornemmelse af borgens oprindelige størrelse. Det anbefales forud at hente Vesthimmerlands Museums App "Aggersborg". Den findes både på Google Play og i App Store. Vesthimmerlands Museum har ligeledes udarbejdet en kør selv-guide til udendørs kulturarvsoplevelser i Vesthimmerland, der kan hentes her, samt en digital tur rundt i kommunen med dinturguide.dk, der rummer fortællinger om mere end 70 steder, særlige genstande og personer.



Succes med arrangementer i februar og udgivelse af jubilæumspodcast

I 2020 er alle sejl sat til en folkelig fejring af museets 100 års jubilæum. I februar alene deltog 200 gæster i foredragene om vikingerne i England, Aars Lystanlæg samt museets store jubilæumsforedrag, der kom omkring 12.000 års historie på blot to timer. I den forbindelse besøgte Radio Nordjyske Vesthimmerlands Museum, og det er der kommet en rigtig fin podcast ud af.
Link til podcast



Kulturarvsmåned juni 2020 under forberedelse

Planlægningen af den 6. Kulturarvsmåned i juni er i fuld gang. Over en hel måned bliver en bred vifte af områdets spændende kulturarv foldet ud i form af byvandringer, rundvisninger, filmforevisninger, foredrag og meget andet. Båret af områdets mange aktive frivillige, foreninger og institutioner. Sonja Marcussen og Susanne Appel koordinerer i tæt samspil med Kulturarvstjenesten Vesthimmerland de mange tiltag og kan kontaktes på telefon 29 67 63 24 eller forening@vmus.dk for nærmere information eller med bidrag til Kulturarvsmåneden.



Ny formidling for de mindste
Museumsunderviser Kim Callesen har med stor inspiration fra et studieophold på Museu da República i Rio, Brasilien, udviklet nye undervisningsforløb for de allermindste. De kan nu fremadrettet gå på opdagelse på museet sammen med de to "plydsfigurer" pelikanen Petrea og katten Karl Max. De nye forløb er at finde i Kulturnøglen 2020/2021, som udkommer i løbet af foråret og er fyldt med undervisningstilbud til dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser.



Når viden og kreativitet går hånd i hånd - artikelbidrag

Temaet for det seneste nummer af MiD Magasinet (museumsformidlere i Danmark) er viden, kreativitet og samarbejder, og hvordan disse tre elementer kan bringes i spil inden for museumsverdenen. Det har museumsinspektør Maria Clement Hagstrup og museumsunderviser Kim Callesen givet et godt bud på med udgangspunkt i de nye udendørs faciliteter på Stenaldercenter Ertebølle. Her er der nemlig arbejdet meget bevidst med at omsætte museets nyeste forskning til relevant og inkluderende, sanselig formidling. Magasinet kan erhverves ved indmeldelse i MiD, mens artiklen alene kan læses her.



Nyt fra Lokalhistorisk Arkiv
Lokalhistorisk Arkiv Aars har brugt årets to første måneder på at flytte til det nye arkiv på adressen Søndergade 42. Hermed har arkivets medarbejdere fået rigtig fine arbejdsforhold, som i høj grad vil afspejle sig i den fremadrettede aktivitet på arkivet. Sideløbende er der blevet arbejdet med registrering af billeder, blandt andet fra et lille 1970'er kollektiv på Oustrupvej og fra vognmand Bent Andersen i Farsø, som etablerede Aars Fragtcentral i slutningen af 1960'erne. Herudover er arkivleder Kim Ørsted Iversen i fuld gang med at skrive bogen om Aars i forbindelse med byens 150 års jubilæum.