Kongens borg - først og størst

  retur
Aggersborg er et majestætisk symbol på Harald Blåtands evne til at samle og sikre riget. I denne særudstilling inviteres du til at udforske kongens første og mest imponerende ringborg. Et vidnesbyrd om vikingetidens imponerende arkitektur og militære tilstedeværelse i det velstående og betydningsfulde Limfjordsland. Tag med på en rejse mere end 1000 år tilbage i tiden.

Under overskrifter som "blod, sved og tårer", "Game of Thrones" og "Fra Valhal til himmelsk evighed" udfoldes historien om vikingetidens største anlægsprojekt og tidsperioden med trosskifte og borgerkrig. En model af borgen på 2 x 2 meter er fremstillet til lejligheden, og vil sammen med et af de mest enestående og værdifulde fund fra dansk vikingetid, nemlig Søndersøsværdet, tillige med andre genstandsfund fra Vesthimmerland være omdrejningspunktet for selve udstillingen.

Som et smukt supplement til fortællingen om borgen åbner Himmerlands Kunstmuseum ved samme lejlighed en udstilling med Esben Hanefelt Kristensens illustrationer til Saxos Danmarkskrønike. Esben Hanefelt er en kendt nordjysk kunstner, og man er aldrig i tvivl, når man ser hans malerier. De er helt unikke. Hanefelt bevæger sig frit rundt i historien, i bibelen i eventyrene og i den nordiske mytologi, og hans malerier er en guldgrube af detaljer med et univers, der appellerer til fantasien hos både børn og voksne. Ud over illustrationerne til Saxos Danmarkskrønike udstilles tre helt nye malerier med følgende motiver: Den gamle Asatro - Odin kommer ridende på Sleipner, Aggersborg og omgivelser samt Harald kristner danskerne - kongen bliver døbt. Malerier som Himmerlands Kunstmuseum håber på at kunne rejse fondsmidler til efterfølgende at erhverve.

Udstillingen om Aggersborg kan opleves til og med den 16. marts 2025, mens man skal være hurtigere for at nyde Esben Hanefelts malerier, der er venligt udlånt af Aalborg Kommune til og med oktober 2024.