Kender du Vesthimmerland?

  retur
HVIS IKKE, så er juni en helt oplagt måned til at blive klogere på kommunens historie. I år vender Kulturarvsmåneden nemlig tilbage som en kulturevent med et fyldigt program og arrangementer uden coronabegrænsninger. Der bliver atter byvandringer, rundvisninger på fortidsminder, fortælleaftener, kirkebesøg, åbne udstillinger og meget andet.

I 2015 tog Vesthimmerlands Museum initiativ til at samle alle gode kræfter til en fælles markering af historie, oldtid og seværdigheder i Vesthimmerland. Under overskriften Kulturarvsmåned Vesthimmerland bidrog arkiver, museer, borgerforeninger, menighedsråd og andre til et fælles program, der blev afviklet i juni måned. Dermed var grundstenen lagt til en tilbagevendende begivenhed, der hvert år sidenhen har sat fokus på kendte og mindre kendte steder og historier i Vesthimmerland ved hjælp af et koordinerende, fælles løft. I de seneste to år dog med øget fokus på pandemivenlig "selvbetjening".
 
Med Kulturarvsmåneden stilles der skarpt på den nære, lokale historie - ikke blot i form af fortidsminder og de kendte seværdigheder, men også med henblik på den enorme mangfoldighed af historier, der findes i nabolaget, byen, arbejdsfællesskaber, foreninger osv. Dermed understreges, at Vesthimmerlands kulturarv på ingen måde kun er forbeholdt specialister og "historienørder", men er fælles eje. Vi omgives af historien til dagligt og møder den alle vegne: I fællesskaber, byer, landskaber, bygninger, veje, anlæg og i de mange genstande, arkivalier og fotografier, der er overleveret og gemt på museer og arkiver. Det er således Kulturarvsmånedens mest fornemme opgave at åbne dette skatkammer og bidrage til at skabe stolthed og bevidsthed om, at Vesthimmerland er en helt særlig plet på jorden.
 
I juni 2022 bliver der således igen rig mulighed for at gå på opdagelse i et udpluk af de kulturhistoriske herligheder, som Vesthimmerland kan byde på. Der vil være gamle klassikere så som guidede ture på Aggersborg og Vitskøl Kloster, men også nye spændende tiltag, så som rundvisning på kalkværket, en særlig børnerundvisning på Aggersborg, kirkegårdsvandring, madevents og meget, meget mere!

Det endelige program udkommer som hæfte i slutningen af maj og kan da findes digitalt her på hjemmesiden og fysisk på bibliotekerne.