En måneds festlig fejring lakker mod enden

  retur
Næste år kan Kulturarvsmåneden i Vesthimmerland fejre 10 års jubilæum, og det skal fejres, men det ændrer ikke på, at der også denne sommer har været masser af spændende historiske tilbud til alle kommunens borgere og besøgende. Kulturarvsmåneden rundes meget passende af den 30. juni på Aggersborg, hvor der er fokus på vikinger og måske kommende verdensarv i Vesthimmerland. En afgørelse der falder i midten af september.
 
"Det vidste jeg slet ikke", er en ofte hørt kommentar, når deltagere forundres til et af de mange arrangementer, hvad enten det handler om Thit Jensen eller grave fra stenalderen. Og forundring og fællesskab er netop drivkraften bag Kulturarvsmåneden, som er skabt af kommunens mange ildsjæle, foreninger, frivillige, arkiver og museer med det formål at oplyse og sætte fokus på den mangeartede og fantastiske kulturarv, som vi til dagligt er omgivet af. Samtidig er det en oplagt mulighed for at besøge steder, hvor det ofte er dem, der ved mest om emnet, nemlig de lokale, der guider og fortæller.
 
Danskerne er generelt meget interesserede i historie og en ny undersøgelse fra Realdania understreger, at 2.000 adspurgte danskere mener, at historiske steder giver dem en bedre forståelse af fortidens og nutidens forhold. At vide, hvad vi er rundet af, er altså ganske centralt, og en af årsagerne til, at netop Kulturarvsmåneden har en væsentlig berettigelse: i hele juni går gode oplevelser hånd i hånd med stærk lokal historisk formidling - og dermed forankring. Og vi har meget at være stolte af i Vesthimmerland, som både rummer fantastiske kulturlandskaber, bygninger og monumenter, som fortæller om mere end 12.000 års historie. Faktisk har vi i kommunen hele seks af landets 83 mest unikke fortidsminder, udpeget af Slots- og Kulturstyrelsen.
 
For at blive endnu skarpere på konceptet og næste års jubilæumsprogram inviterer Vesthimmerlands Museum, der koordinerer månedens aktiviteter, til evalueringsmøde torsdag den 10. august, hvor alle er velkommen til at deltage.

Programmet kan findes her: Kulturarvsmåned 2023