Europæisk stenalderfestival i Ertebølle

  retur
Der er dømt stenalder for alle sanser, når mere end 60 deltagere i European Stone Age Gathering i uge 28 besøger Vesthimmerland. For første gang nogensinde bliver den internationale festival nemlig afholdt på Stenaldercenter Ertebølle, hvor det nye, store udendørs anlæg udgør de perfekte rammer for en hel uges "nørderi".

"Festivalen er et forum, hvor stenalderentusiaster fra hele Europa en gang om året mødes for at udveksle viden og erfaring og ikke mindst vise, hvad de kan inden for de mange forskellige håndværk", fortæller arkæolog og aktivitetsleder Christine Sonne-Jensen fra Stenaldercenter Ertebølle. Planlægningen af begivenheden har stået på siden februar måned, og Christine Sonne-Jensen glæder sig nu til uge 28, hvor centret vil summe af liv. De mange deltagere vil være at møde i de nye udendørs værksteder og hytter, hvor de hele ugen - naturligvis iklædt "reglementeret" skindtøj - vil vise deres kunnen og samtidig formidle deres store viden om oldtidens længste periode: Stenalderen. 

European Stone Age Gathering har sin oprindelse i Tyskland, hvor museumspædagogen, Werner Pfeifer, fra Steinzeitpark Dithmarschen i 2017 for første gang inviterede arkæologer, museumsformidlere, studerende og andre med en fælles passion for stenalderen til at mødes på museet i Albersdorf for at skabe et stenaldernetværk på tværs af Europas grænser. Deltagere fra 13 nationer tog del, og siden er festivalen blot vokset sig større. 
For deltagerne handler det om at mødes og eksperimentere inden for det arkæologiske felt, og man kunne måske forledes til at tro, at det foregik helt uformelt, men der er klart nedskrevne regler for, præcis hvordan deltagerne forventes at agere. Stenalderen bliver taget alvorligt, og derfor er der også krav om, at aktørerne alle syv dage er iført skindtøj, kun anvender stenalderredskaber, hvad enten det drejer sig om remedier til madlavning eller forskellige former for håndværk, og kort sagt lever i stenalderen. 
Derfor kan begivenheden heller ikke finde sted hvor som helst. Omgivelserne skal naturligvis passe til formidlingen og indeholde bl.a. hytter, bålsteder m.v., hvorfor Stenaldercenter Ertebølle i år er en helt oplagt placering af festivalen. 

"Vores gæster vil blive mødt af super dygtige mennesker, som alle har et indgående kendskab til alle aspekter af stenalderlivet, så der venter de besøgende en helt særlig oplevelse i uge 28", lover Christine Sonne-Jensen. 

Stenaldercenter Ertebølle har åbent alle dage fra 10-17 frem til den 15. september. I uge 28 er der dagligt rundvisning i anlægget fra 13-14. Se mere på www.stenaldercenter.dk