Program 2021

 

Museet holder lukket for besøgende  til og med den 28. februar som følge af regeringens aktuelle tiltag mod smittespredning. 

Men når I ikke kan komme til os, så kommer vi til jer! Vi flytter derfor noget af museets oplysningsarbejde ud i de digitale rum i form af bl.a. Facebook-live arrangementer, men vil også invitere jer til spændende oplevelser i det skønne vesthimmerlandske landskab. Følg med her og på Facebook-side.


UDSÆTTES GRUNDET SYGDOM - ny dato følger snarest

Onsdag den 24. februar kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne 

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om museets største "genstand" Per Kirkebys ikoniske mesterværk - Vesthimmerlands Museum.


Onsdag den 3. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om Ulven fra Næsby, vikingejarlen Ulv Galicienfarer, hvis ryttergrav blev udgravet i 2011 på en i forvejen imponerende aristokratisk gravplads i Næsby.


AFLYSES!

Onsdag den 10. marts kl. 19.00: En grænseboers fortælling 

Med afstemningen den 14. marts 1920 blev grænsen fastlagt i det dansk-tyske grænseland. En grænse mellem kultur og sprog, der efterlod mindretal på begge sider. Museumsdirektør Broder Berg giver som barn af grænselandet sit helt personlige syn på historien, livet på grænsen og hvad historien kan lære os. 

Køb billet her: Himmerlandsbilletten

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner. 

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars. 


Onsdag den 17. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Heriblandt en række malerier, der er indsamlet som vidnesbyrd om skiftende smag og behag ved udsmykningen af private hjem. Museumsdirektør Broder Berg fortæller om udviklingen og præsenterer udvalgte malerier. 


UDSÆTTES TIL EFTERÅRET! Ny dato følger.

Torsdag den 18. marts kl. 19.00: Lokalhistorisk billedaften - Aars set fra børnehøjde

Lokalhistorisk Arkiv Aars går denne aften i barndommen og viser billeder fra byens børneliv gennem tiden. Arkivleder Kim Ørsted Iversen samt arkivmedarbejder Eva Auken fortæller om Aars set fra børneperspektiv med bl.a. billeder fra børneoptogene i forbindelse med Kimbrerfesterne, Aars Skoles Pigekor og alle de andre steder, hvor børnene har været i centrum.

Tilmelding er nødvendig senest onsdag den 17. marts på telefon: 40 63 74 21 eller e-mail: ki@vmus.dk

Pris: 50 kroner. Deltagelse er gratis for medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv Aars.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars.


UDSÆTTES TIL EFTERÅRET! Ny dato følger.

Torsdag den 25. marts kl. 19.00: Kortlægningen af Danmark

Historiske kort er en fantastisk kilde til at gøre os klogere på fortidens landskab og forstå udviklingen inden for de danske byer - og til at illustrere dette. Forfatter og museumsinspektør ved Odense Bys Museer Peder Dam fortæller om udviklingen fra de allerældste og meget simple kort og op til vor tids digitale kort - med eksempler fra Vesthimmerland. 

Peder Dam er forfatter til det imponerende værk "Kortlægningen af Danmark", som udkom på Lindhardt & Ringhof i 2019. 

Køb billet her: Himmerlandsbilletten

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 42, 9600 Aars.


Tirsdag den 30. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om Hedegårdmandens 10.000 år gamle hovedpine.


Mandag den 12. april kl. 19.00: De fantastiske fund fra omfartsvejen ved Aars

Igennem hele den lange periode, hvor omfartsvejen omkring Aars blev anlagt, var arkæologer fra Vesthimmerlands Museum hele tiden et skridt - eller to - foran gravemaskinerne og afdækkede utroligt mange spændende fund. Herunder en landsby, benævnt Fuglsang, som minder meget om Borremosefæstningen og så ikke mindst Danmarks eneste udgave af berømte Stonehenge fra Sydengland - dog i en træudgave! 

Foredraget bliver afholdt virtuelt. Nærmere info om adgang og platform følger her på hjemmesiden og på vores Facebook-side. 


Onsdag den 14. april kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om en verdensberømt "tegneserie" fra jernalderen.Onsdag den 21. april kl. 17.30 - 18.30: Vikinger og verdensarv - rundvisning på vikingeborgen Aggersborg

Kom helt tæt på vikingetiden, når museumsinspektør Maria Clement Hagstrup viser rundt på den største af Harald Blåtands imponerende ringborge fra 900-tallet. I hvilken national og international kontekst skal de imponerende byggerier ses, og hvorfor blev den markant største placeret her ved Limfjorden? Bliv klogere på Limfjordslandet i vikingetiden og hør samtidig mere om verdensarvsprocessen, som forhåbentlig munder ud i, at de fem danske ringborge i 2022 udnævnes til UNESCO verdensarv. 

Deltagelse er gratis. 

Mødested: P-pladsen ved Aggersborg, Thorupvej 13, 9670 Løgstør.


Mandag den 3. maj kl. 19.00: Når fortid og nutid mødes - bosættelse gennem årtusinder

Når byer vokser, giver det ofte spændende muligheder for museets arkæologer, og det gælder i særdeleshed omkring Aars. Igennem et par år har der været en meget stor og omfattende udgravning ved Galgehøj, hvor der er fundet adskillige huse, keramik og ovne, som vidner om bosættelse gennem mange tusinde år. Ud over den fantastiske mulighed for at høre om beboelse i det samme område igennem de mange år, så kommer arkæolog og overinspektør Martin Sejr Nielsen med fortællinger om livet på godt og ondt på en Galgebakke!

 Foredraget bliver afholdt virtuelt. Nærmere info om adgang og platform følger her på hjemmesiden og på vores Facebook-side.