Program 2020/2021

 

Tirsdag den 24. november til og med onsdag den 30. december kl. 13.00 - 17.00: Nissejagt


Traditionen tro har nisserne meldt deres ankomst, og igen i år rumsterer de frække små væsener i alle afkroge af museet. De roder og vender op og ned på hele udstillingen. Kom og hjælp os med at finde sporene efter dem og nyd undervejs det smukke julepyntede museum.

Pris: Gratis entré for børn og unge op til 18 år. Voksne: 60 kr.


Onsdag den 25. november - søndag den 10. januar 2021: Fotoudstilling - Aars 150 år kl. 13.00 - 17.00

Fotoudstillingen var så stor en succes, at den atter kan opleves fra november.

Gå på opdagelse i 150 Aars historie. Fotoudstilling i anledning af byjubilæet 2020.

Aars er Vesthimmerlands hovedby og med mere end 8.000 indbyggere den største by i kommunen. I flere århundreder var den blot en afsidesliggende, mindre landsby i en fattig landbrugsegn præget af hede, sandflugt og magre jorder. Da de første "pionerer" kom til byen omkring 1870 begyndte forvandlingen fra landsby til pulserende stations-, erhvervs- og handelsby. I dag er det sidste tog for længst kørt fra stationsbyen, og Aars har videreudviklet sig til en moderne industri-, handels-, uddannelses- og kulturby.

Fotoudstillingen kan opleves til og med søndag den 10. januar. Alle dage, mandage dog undtaget.

Pris: 60 kr. Gratis adgang for børn og unge under 18 år.


UDSÆTTES TIL TORSDAG DEN 18. MARTS 2021

Torsdag den 3. december kl. 19.00: Lokalhistorisk billedaften 

Tag med på en tur tilbage gennem Aars' historie, når arkivleder Kim Ørsted Iversen og arkivmedarbejder Eva Auken viser nogle af de mange billeder, der i løbet af året er tilgået arkivet, og samtidig fortæller om byens og oplandets historie. 

Tilmelding er nødvendig senest mandag den 30. november på telefon 40 63 74 21 eller e-mail: ki@vmus.dk

Pris: 40 kr. Deltagelse er gratis for medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv Aars.

Arrangementet finder sted i Per Kirkeby salene på museet.


Onsdag den 13. januar kl. 19.00: Den fantastiske fortid - årets fund 2020

2020 var et særdeles travlt år for museets arkæologiske afdeling, og denne aften fortælles der om nogle af de mange spændende fund, der er gjort undervejs. Imponerende grave, flintøkser, dolke, sværdpynt, fæstningsværker, huse og meget, meget mere! Fund som alle er med til at kaste nyt lys over Vesthimmerlands fascinerende, tusindårige historie.

OBS: Billetsalg via www.himmerlandsbilletten.dk

Pris: 80 kroner. 40 kroner for medlemmer af museets støtteforeninger.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 42, 9600 Aars.


Onsdag den 20. januar kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om døden i mosen og jernalderskeletterne fra Borremosen.


Torsdag den 28. januar kl. 19.00: Danmarks oldtid i landskabet, foredrag

Det danske landskab er fyldt med fortællinger om vores fortid. Faktisk findes der så mange bevarede fortidsminder, at man ud fra dem alene kan fortælle en samlet Danmarkshistorie fra rensdyrjægernes indtog i landet for 14.000 år siden og frem til vikingekongernes magtmanifestationer omkring år 1000. 

Mennesker har til alle tider ageret i og forandret landskabet. Man har tilpasset sig naturen og de givne fysiske betingelser, men man har også allerede meget tidligt udnyttet og formet sine omgivelser. Vores forfædre har bevæget sig af fastlagte veje og ruter, forholdt sig til tidligere tiders levn og spor og haft hellige, magiske og måske forbudte steder. 

At stå ved en gravhøj, en stendysse eller en vikingeborg er en eventyrlig oplevelse, for det var lige her, at historien fandt sted.

Baseret på bogen af samme navn vil arkæolog og forfatter Marianne Rasmussen Lindegaard fortælle om udvalgte nationale og ikke mindst vesthimmerlandske fortidsminder, som på sin helt egen måde fortæller os noget om, hvem vi er - og ikke mindst var.

Køb billet her: Himmerlandsbilletten

Pris: 80 kr. 40 kr. for medlemmer af Vesthimmerlands Museumsforening, Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle og Lokalhistorisk Forening for Aars og Omegn.

Arrangementet finder sted i Per Kirkeby salene på museet.


Onsdag den 10. februar kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om et ganske særligt skrin, som tjente som en af Vesthimmerlands første banker.


Onsdag den 24. februar kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne 

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om museets største "genstand" Per Kirkebys ikoniske mesterværk - Vesthimmerlands Museum.


Onsdag den 3. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om Ulven fra Næsby, vikingejarlen Ulv Galicienfarer, hvis ryttergrav blev udgravet i 2011 på en i forvejen imponerende aristokratisk gravplads i Næsby.


Onsdag 10. marts kl. 19.00: En grænseboers fortælling 

Med afstemningen den 14. marts 1920 blev grænsen fastlagt i det dansk-tyske grænseland. En grænse mellem kultur og sprog, der efterlod mindretal på begge sider. Museumsdirektør Broder Berg giver som barn af grænselandet sit helt personlige syn på historien, livet på grænsen og hvad historien kan lære os. 

OBS: Billetsalg via www.himmerlandsbilletten.dk

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner. 

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars. 


Onsdag den 17. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Heriblandt en række malerier, der er indsamlet som vidnesbyrd om skiftende smag og behag ved udsmykningen af private hjem. Museumsdirektør Broder Berg fortæller om udviklingen og præsenterer udvalgte malerier.


Torsdag den 18. marts kl. 19.00: Lokalhistorisk billedaften - Aars set fra børnehøjde

Lokalhistorisk Arkiv Aars går denne aften i barndommen og viser billeder fra byens børneliv gennem tiden. Arkivleder Kim Ørsted Iversen samt arkivmedarbejder Eva Auken fortæller om Aars set fra børneperspektiv med bl.a. billeder fra børneoptogene i forbindelse med Kimbrerfesterne, Aars Skoles Pigekor og alle de andre steder, hvor børnene har været i centrum.

Tilmelding er nødvendig senest onsdag den 17. marts på telefon: 40 63 74 21 eller e-mail: ki@vmus.dk

Pris: 50 kroner. Deltagelse er gratis for medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv Aars.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars.Torsdag den 25. marts kl. 19.00: Kortlægningen af Danmark

Historiske kort er en fantastisk kilde til at gøre os klogere på fortidens landskab og forstå udviklingen inden for de danske byer - og til at illustrere dette. Forfatter og museumsinspektør ved Odense Bys Museer Peder Dam fortæller om udviklingen fra de allerældste og meget simple kort og op til vor tids digitale kort - med eksempler fra Vesthimmerland. 

Peder Dam er forfatter til det imponerende værk "Kortlægningen af Danmark", som udkom på Lindhardt & Ringhof i 2019. 

OBS: Billetsalg via www.himmerlandsbilletten.dk

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 42, 9600 Aars.


Tirsdag den 30. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om Hedegårdmandens 10.000 år gamle hovedpine.


Onsdag den 14. april kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om en verdensberømt "tegneserie" fra jernalderen.Onsdag den 21. april kl. 17.30 - 18.30: Vikinger og verdensarv - rundvisning på vikingeborgen Aggersborg

Kom helt tæt på vikingetiden, når museumsinspektør Maria Clement Hagstrup viser rundt på den største af Harald Blåtands imponerende ringborge fra 900-tallet. I hvilken national og international kontekst skal de imponerende byggerier ses, og hvorfor blev den markant største placeret her ved Limfjorden? Bliv klogere på Limfjordslandet i vikingetiden og hør samtidig mere om verdensarvsprocessen, som forhåbentlig munder ud i, at de fem danske ringborge i 2022 udnævnes til UNESCO verdensarv. 

Deltagelse er gratis. 

Mødested: P-pladsen ved Aggersborg, Thorupvej 13, 9670 Løgstør.