Program 2021/2022

 

KULTURSARVSMÅNED JUNI 2022

Juni måned er traditionen tro Kulturarvsmåned i Vesthimmerland. Oplev et væld af spændende aktiviteter og arrangementer med vores fælles historie som omdrejningspunkt, når foreninger, arkiver, museer og andre ildsjæle i fællesskab inviterer til årets kulturarvsmåned. 

Se hele programmet for juni måned online på www.vesthimmerlandsmuseum.dk eller find det fysisk på kommunens biblioteker fra slutningen af maj.


Torsdag den 2. juni kl. 17.00: Rundvisning på Aggersund Kalkværk

OBS! DESVÆRRE IKKE FLERE PLADSER

En del af Kulturarvsmåneden 2022

I over 100 år har der været brudt kalk i Aggersund. Kom på en spændende rundvisning og hør historien om et særligt vesthimmerlandsk industrieventyr.

Tilmelding til Vesthimmerlands Museum på e-mail: recp@vmus.dk eller telefon: 98 62 35 77 senest onsdag den 1. juni.

Deltagelse er gratis.

Adresse: Aggersundvej 50, 9670 Løgstør.

Arrangør: Dankalk.


Mandag den 6. juni kl. 14.00-15.30: Naturen som baggrund for kulturen

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Kom med på en guidet tur, hvor Elise Stilling fortæller om naturen som baggrund for kulturen.

Ved Ertebøllekysten findes mange naturgenstande, som har stor værdi for beboerne ved fjorden. Det gjorde sig også gældende i stenalderen, hvor flint og andre sten arter blev brugt til redskaber. Også fisk og skaldyr har været vigtige for stammens overlevelse. I vore dage har moleret i klinten fortsat stor betydning og bliver brugt i molerfabrikker på Fur.
Undervejs kigger vi også på den store hvide bygning mod nord og hører om Vitskøl Klosters lange historie.

Pris: 40 kr. per person, børn gratis.

Mødested: Foran Stenaldercenter Ertebølle, Gl. Møllevej 8, Ertebølle, 9640 Farsø

Arrangør: Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle


Onsdag den 8. juni kl. 17.00: Kirkegårdsvandring

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Gravstederne fortæller byhistorie. Tag denne eftermiddag med Lokalhistorisk Arkiv på kirkegårdsvandring i Aars og hør om nogle af de mennesker, der har sat deres præg på byen.
Tilmelding til arkivleder Kim Ørsted Iversen på e-mail: ki@vmus.dk senest den 7. juni.

Deltagelse er gratis.

Mødested: Ved kirkens hovedindgang, Kirkeplads 1, 9600 Aars.

Arrangør: Lokalhistorisk Arkiv Aars.


Torsdag den 9. juni kl. 17:00 Omvisning på Danmarks største ringborg

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Tag med på en rejse tilbage i tiden med forskningschef og arkæolog Bjarne Henning Nielsen som guide. Hør undervejs på turen om Danmarks største ringborg, samlingen af riget, det vesthimmerlandske magtlandskab og kristendommens komme.

Deltagelse er gratis.

Mødested: P-pladsen ved Aggersborg Kirke, Thorupvej 13, 9670 Løgstør.


Søndag den 12. juni kl. 13.00-15.00: På tur i De Himmerlandske Heder - hedens herligheder

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Kender du historien om De Himmerlandske Heder? Ellers er der denne søndag mulighed for at gå på opdagelse i hedens spændende natur- og kulturhistorie. Tag på egen hånd en tur ad den afmærkede rute og mød på forskellige poster undervejs vore guider, som fortæller om hedens oprindelse og anvendelse helt fra oldtiden til i dag. Hold også godt øje med hedens planter og dyr og se, om du kan få fuld plade i det til dagen udviklede hedebingo.

OBS! Husk praktisk fodtøj. Turen er ca. 4 km. og desværre ikke kørestols- eller klapvognsegnet.
Deltagelse er gratis og der serveres en kop kaffe/te med kage efter turen.

Mødested: Turen begynder på den vestvendte p-plads over for p-pladsen med skiltning til Skarpsallingkarret/ Vindblæs Hede, Aggersundvej

Arrangør: Vesthimmerlands Museum og Museumsforening


Søndag den 12. juni kl. 14.00: Rundvisning på Vitskøl Kloster

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Kom med på en guidet tur, hvor Anne Marie Andersen fortæller om klostrets historie fra cisterciensermunkene oprettede det i den tidlige middelalder til dets nuværende funktion som uddannelsessted under TAMU.

Åben rundvisning men gerne med forhåndstilmelding på e-mail til Anne Marie her: Tilmelding.

Deltagelse er gratis.

Mødested: Vitskøl Kloster, klostergården, Viborgvej 475, 9670 Løgstør.

Arrangører: Anne Marie (Mie) Andersen og Vitskøl Kloster.


Tirsdag den 14. juni kl. 19.00: Aars Kirke - sognets midtpunkt i mere end 800 år

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Historien om Aars Sogn går helt tilbage til vikingetiden, og både kirken og kirkegården har siden middelalderen indtaget en central placering og betydning i lokalsamfundet. I år kan Aars Kirke fejre 100-året for den store ombygning, der har givet kirken sin nuværende form og udseende. Museumsdirektør Broder Berg viser rundt og fortæller om kirkens historie, udsmykning og rolle i lokalsamfundets udvikling.

Gratis adgang.

Mødested: Ved indgangen til kirken.

Arrangører: Aars Kirke og Vesthimmerlands Museum.


Onsdag den 15. juni kl. 19.00: Byvandring i det gamle Løgstør

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Kom med på en guidet tur gennem Løgstør, hvor Niels Hagstrup undervejs fortæller om byens opståen, brandene, Christiansmindeskoven, fattighuset, Skjoldborgs hus, kirken, tinghuset og meget, meget mere!

Deltagelse er gratis.

Mødested: Foran Pavillon Christiansminde, Kristiansmindevej 14, 9670 Løgstør.

Arrangører: Niels Hagstrup og Vesthimmerlands Museum.


 Lørdag den 18. juni kl. 11.00: Børnerundvisning på Aggersborg

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Engang var der et stort vikingerige i Danmark, og i riget var en konge. Han hed Harald Blåtand og byggede imponerende og helt specielle borge. Borge der var formet som en ring, og derfor blev de siden kaldt ringborge. Den største af kongens helt særlige borge blev kaldt Aggersborg. Kom med museumsunderviser Malene Højrup Pedersen på en sjov og lærerig rundvisning i børnehøjde og bliv klogere på historien om kongen og vikingetiden.

Deltagelse er gratis.

Mødested: P-pladsen ved Aggersborg Kirke, Thorupvej 13, 9670 Løgstør.


Tirsdag den 21. juni kl. 17.00: I Ertebøllefolkets køkken - eksperimentel madlavning

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Madlauget ved Vesthimmerlands Museum og Stenaldercenter Ertebølle prøver at arbejde med madskorper fra Ertebølletidens lerkar. Det lyder måske ikke så lækkert, men alligevel er det noget, de fleste kender til. Ertebøllefolket var nemlig lige så uheldige i deres køkken, som vi kan være i dag. De brændte maden på, hvilket efterlod tykke sorte skorper på keramikken, som arkæologerne i dag kan glæde sig over at finde.

Ud fra madskorperne kan man komme tættere på Ertebølletidens opskrifter. Men hvad brænder på, og hvad gør ikke? Det er nogle af de spørgsmål, som madlauget vil forsøge at besvare med en række forsøg. Kom og vær med!

Deltagelse er gratis.  

Adresse: Stenaldercenter Ertebølle, Gl. Møllevej 8, Ertebølle, 9640 Farsø

Arrangører: Vesthimmerlands Museums og Stenaldercenter Ertebølles madlaug


Tirsdag den 21. juni kl. 19.00-21.00: Truslen fra øst. Besøg et af den kolde krigs hemmelige steder i Vesthimmerland

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Krigen var kold, men frygten var reel. Således var det også i Danmark og Nordjylland, hvor masser af gemte og hemmelige anlæg blev opført, så samfundet i nogen grad ville kunne fortsætte under jorden trods en meget varm krig over jorden. Kun få ved imidlertid, at der også i Aars findes en bunker, som skulle fungere som Civilforsvarets kommandocentral. Opførelsen blev påbegyndt i 1986, og overdragelsen af kommandocentralen fandt sted så sent som i 1990.

Kom og vær med til dette særarrangement, hvor Elo Sørensen indledningsvist kort fortæller om bunkeren, dens historie og anvendelse, mens der bagefter er adgang til bunkeren holdvis.

Deltagelse er gratis. Tilmelding er dog nødvendig til recp@vmus.dk senest den 20. juni efter først til mølle-princippet. Der kan således forekomme ventetid for at komme ind i bunkeren og tasker m.v. må ikke medbringes.

Adresse: Indledning i Falck Stationens lokaler, Markedsvej 13, 9600 Aars.

Arrangører: Elo Sørensen og Vesthimmerlands Museum.

Fredag den 24. juni kl. 10.00: Åbning af fotoudstilling

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Tag med tilbage i tiden og oplev byens handelsliv gennem 100 år i billeder, når Lokalhistorisk Arkiv Aars inviterer til åbning af en ny fotoudstilling.

Gratis adgang.

Adresse: Himmerlandsgade, 9600 Aars. Endelig lokation kan findes på Vesthimmerlands Museums hjemmeside ultimo maj.

Arrangør: Lokalhistorisk Arkiv Aars.

Tirsdag 28. juni kl. 17.00-19.00: Fra rituelle dødskonvojer til gravhøje - enkeltgravskulturens fremkomst i Jylland

En del af Kulturarvsmåneden 2022

Foredrag efterfulgt af rundvisning på udendørsarealerne ved Stenaldercenter Ertebølle.

Omkring 2800 f.Kr. udspillede sig på tværs af Europa en række dramatiske kulturelle forandringer. I Nordvestjylland kom skiftet bl.a. til udtryk gennem omfattende ændringer af gravskikken, hvor begravelser af mennesker og kvæg i de såkaldte stendyngegrave ophørte til fordel for bisættelse af enkeltpersoner i lave gravhøje. Teorier om at udveksling af mennesker, genstande og ideer banede vejen for forandringerne har i mange år stået stærkt, men for nylig har DNA-forskningen sandsynliggjort, at forandringerne i stedet skyldtes indvandringen af et krigerfolk fra de russiske stepper, som i tiden efter 3000 f.Kr. spredte sig over store dele af det centrale, østlige og nordlige Europa.

I samarbejde med Aarhus Universitet har Vesthimmerlands Museum ved arkæolog og museumsinspektør Simon Kjær Nielsen siden 2018 været involveret i Ph.d.-projekt med fokus på at undersøge årsagerne til de store forandringer, som indtraf i - og uden for Jylland - i tiden efter 3000 f.Kr. Det er hovedresultaterne af dette projekt, som vil blive fremlagt i forbindelse med arrangementet.

Vi starter med et foredrag på ca. 45 minutter efterfulgt af en kort kaffepause. Derefter går vi udenfor og ser på museets rekonstruktioner af grave og andre anlæg fra enkeltgravskulturen, så medbring fornuftigt fodtøj og evt. jakke/sweater.

Pris: 50 kr.

Adresse: Stenaldercenter Ertebølle, Gl. Møllevej 8, Ertebølle, 9640 Farsø.

Arrangører: Vesthimmerlands Museum og Stenaldercenter Ertebølle.

Fredag den 1. juli - søndag den 31. juli kl. 10.00-16.00: Sommer på Aggersborg

Mød vores dygtige guider, kom med på to daglige rundvisninger, der tager jer med på en tur fra vikingetid til nutid og oplev på udvalgte dage vikingehåndværk, når Vesthimmerlands Museum i hele juli skruer op for formidlingen på den største af Danmarks fem ringborge. 

Deltagelse i rundvisningerne er gratis.

Sted: Aggersborg, Thorupvej 13, 9670 Løgstør


Onsdag den 7. september 19.00: Danmarks oldtid i landskabet

Det danske landskab er fyldt med fortællinger om vores fortid. Faktisk har vi så mange bevarede fortidsminder, at man ud fra dem alene kan fortælle en samlet Danmarkshistorie fra rensdyrjægernes indtog i landet efter istiden for 14.000 år siden og frem til vikingekongernes magtmanifestationer omkring år 1000.

Mennesker har til alle tider været ageret i og forandret landskabet. Man har tilpasset sig naturen og de fysiske betingelser, men man har også allerede meget tidligt udnyttet og formet sine omgivelser. Vores forfædre har bevæget sig af fastlagte veje og ruter, forholdt sig til tidligere tiders levn og spor, og har haft hellige, magiske og måske forbudte steder.

At stå ved en gravhøj, en stendysse eller en vikingeborg er en eventyrlig oplevelse, for det var lige her, at historien foregik.

Baseret på bogen af samme navn vil arkæolog Marianne Rasmussen Lindegaard fortælle om udvalgte, nationale og vesthimmerlandske fortidsminder, som på sin helt egen måde fortæller os noget om, hvem vi - er og var.

Pris: 80 kr. 40 kr. for medlemmer af museets støtteforeninger.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars. 


Torsdag den 6. oktober kl. 19.00: Kortlægningen af Danmark

Historiske kort er en fantastisk kilde til at gøre os klogere på fortidens landskab og forstå udviklingen inden for de danske byer - og til at illustrere dette. Forfatter og museumsinspektør ved Odense Bys Museer Peder Dam fortæller om udviklingen fra de allerældste og meget simple kort og op til vor tids digitale kort - med eksempler fra Vesthimmerland.

Peder Dam er forfatter til det imponerende værk "Kortlægningen af Danmark", som udkom på Lindhardt & Ringhof i 2019.

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 42, 9600 Aars.