Baneformand Peder Jensens familie

 
I juni 2010 blev der på Lokalhistorisk Arkiv, Aars, indleveret ni fotos med relation til baneformand Peder Jensen i Aars. Arkivet havde ikke i forvejen ret mange oplysninger om ham, men ved hjælp af oplysninger fra giver og lidt slægtsforskningsarbejde på internettet blev familiens data stykket sammen.

Peder Jensen blev født den 15. juli 1854, og han blev gift med Elisabeth Nielsen i Skørping kirke den 15. maj 1880. Tidligere på året havde Elisabeth født en søn, Niels, og kirkebogen fortæller den 25. februar, at Peder Jensen var udlagt som barnefader. Han er nævnt som enkemand og ekstraarbejder ved jernbanen. I 1883 fik de endnu en søn, Jens Marinus. I kirkebogen for Skørping Sogn omtales parret som "Ledvogter Peder Jensen og Hustru Elisabeth Nielsen, Vogterhuset ved Mosskov." Peder er dermed avanceret til ledvogter ved jernbanen.

Næste spor familien efterlader i de officielle papirer er ved datteren Dortheas fødsel i 1895. Hun er indskrevet i kirkebogen for Aars Sogn, og Peder står opført som baneformand i Aars. Familien må være flyttet til Aars imellem 1883 og 1895. Det kunne godt være sket i 1893, da jernbanen mellem Hobro og Løgstør åbnede. I folketællingen 1916 er Peder Jensen stadigvæk baneformand, mens han i folketællingen 1921 står opført som pensionist.

De tre børn flyttede alle fra Aars, og det er sandsynligvis derfor, at vi ikke har ret megen viden om familien på arkivet i Aars. Niels og Dorthea flyttede begge til København, mens Jens Marinus flyttede til Hobro. Giver er i familie med Jens Marinus, og der blev indleveret nogle fotos af Jens Marinus' svigerfamilie, men der fulgte ikke mange informationer med om dem. Ved hjælp af kirkebøger og folketællinger kunne arkivet dog finde en del oplysninger om denne familie.

Første spor var folketællingen 1921 fra Aars, hvor Jens Marinus Jensen stod opført med hele sin familie på seks børn og hustru Ane Kirstine Jensen. I folketællingen kunne det ses, at Ane Kirstine Jensen var født i Testrup Sogn i 1885. Kirkebogen for dette år viste, at hendes forældre var Ole og Karen Andersen, som var født i henholdsvis Simested Sogn og Klejtrup Sogn. I folketællingen 1890 i Testrup kan familien findes, og her står Ole Andersen opført som skorstensfejer og indsidder (lejer af bolig). Herefter forsvandt familien fra Testrup. Ved hjælp af en bredere søgning i folketællingerne for Rinds herred, som Testrup Sogn er en del af, lykkedes det at finde familien igen i 1901. Her er de flyttet til Østerbølle Sogn, hvor Ole Andersen nu er husejer og arbejdsmand.

Nu hvor vi kan se, at familien boede fast i Østerbølle, var det nærliggende at kigge i kirkebøgerne efter et ægteskab mellem den ældste datter Ane Kirstine og Jens Marinus Jensen fra Aars. Testrup Sogn, som var Ane Kirstines fødesogn, blev hurtigt udelukket, men i kirkebogen for Østerbølle Sogn var der gevinst. Parret blev gift den 22. juni 1906. I kirkebogen kan man læse, at Jens Marinus Jensen var stationskarl på Oddesund Nord station, tæt ved Struer. Det passer også godt sammen med, at deres to første børn blev født i Holstebro. De fire næste blev født i Aars, så familien er kommet tilbage til Aars omkring 1910. I folketællingen 1921 for Aars kan det ses, at Jens Marinus Jensen står opført som portør, så han har stadig arbejde ved banen. Herefter flyttede familien til Hobro, hvor Jens Marinus igen fik arbejde ved banen.

Dermed lykkedes det ved hjælp af et par timers søgning i kirkebøger og folketællinger at finde oplysninger om en familie, som havde bånd til Aars, Testrup og Østerbølle. Ved hjælp af disse oplysninger kunne arkivet lave nogle gode billedregistreringer af de ni billeder, som startede hele sagen om Jens Marinus og Ane Kirstine Jensens familier. Uden oplysningerne var halvdelen af billederne ikke noget værd og havde risikeret at ende i bunken med ukendte personer..