Violinbyggeren fra Aars

  retur

Violinbygger Anders Thomsen og Verdensudstillingen i 1935
På Lokalhistorisk Arkiv, Aars opbevares et diplom fra Verdensudstillingen i Bruxelles 1935. Diplomet er udstedt til violinbygger Anders Thomsen, som stammede fra Aars, men hovedsageligt virkede i Odense og København.


Klik her for helt diplom!

Anders Thomsen blev født den 11. februar 1911 i Aars, som søn af bankdirektør i Aars Bank, Thomas Thomsen og Anna Kirstine Madsen. Som 11-årig begyndte Anders Thomsen at spille violin, og interessen for musikinstrumenter blev straks vakt. Hans store drøm var at blive violinbygger, men faderen var imod ideen. I stedet kom Anders ud at tjene hos broderen Albert Lie Thomsen på gården Sofiasminde i Hvam.

Efter tre år på gården var Anders stadigvæk meget opsat på at blive violinbygger, og efter et kompromis med faderen, kom han i lære hos en møbelsnedker i Roskilde, som også var violinbygger. I starten af 1930'erne kom Anders til Aalborg og arbejdede hos en faglært violinbygger. I 1936 etablerede han selvstændig virksomhed i Odense. Året før deltog han i Verdensudstillingen i Bruxelles i 1935 og vandt her en bronzemedalje for sit arbejde. Teksten på diplomet: "Groupe V - Classe 30 - Danemark - Diplome de Medaille de Bronze décerné à Monsieur Anders Thomsen (Fabrique de violons) Aars". Hvad han deltog med vides desværre ikke på Lokalhistorisk Arkiv, Aars.

Anders Thomsen havde sin forretning i Odense fra 1936 til 1948, hvorefter han flyttede til Møntergade 10 i København. Her var han i 30 år indtil 1978, hvor han gik på pension efter næsten 50 år i faget. Han fortalte selv i en avisartikel i 1978, at han havde bygget "et hundrede og nogle og tredive" violiner i tidens løb, men det i øvrigt var flere år siden, han sidst lavede en ny violin. Det meste af tiden var gået med reparationer af violiner, og det var aldrig blevet nødvendigt at falde tilbage til snedkerarbejdet.