Mortensgade

  retur

Morten Nielsen blev født i Fragtrup ved Farsø den 18. april 1869. Som ung tjente han ved landbruget, blandt andet på Gunderupgaard, men på grund af en benskade forlod han landbruget, og blev i stedet skomager. I 1893 slog han sig ned som skomagermester i Farsø og købte i 1895 ejendommen Nørregade 33, hvor der også var plads til at oprette cykelforretning og modehandel. Sidstnævnte blev passet af hustruen, Marie.


Morten Nielsen og hustru Anne Margrethe Marie Hansen fotograferet sammen med sønnen Hans Peder (H.P.) født 19. august 1889, Asmus født 18. november 1896 og tvillingerne Martha og Louise født 28. marts 1907. Klik her for helt foto!

I 1905 købte Morten Nielsen jord fra den gamle apotekergård og solgte flere grunde fra. I 1911 var der også blevet råd til, at han kunne købe Farsø Afholdshotel. Han købte endvidere 30 tdr. agerjord, og lod landbrugsbygninger opføre bag Afholdshotellet. I avlsbygningerne var der plads til kreaturhold og til mange heste. Da sikringsstyrkerne kom til byen i 1915, kunne hestene opstaldes hos Morten Nielsen. Staldpladsen blev således en god indtægtskilde for ham.


Farsø Afholdshotel, som Morten Nielsen overtog i 1911. Klik her for helt foto!

Manglen på brændsel under 1. Verdenskrig, hvor specielt leverancerne fra England udeblev, skabte stor efterspørgsel på indenlandsk brændsel. Heldigt for Morten Nielsen rummede den tilkøbte jord en del tørvejord, og han kunne under krigen, og helt op i 1920'erne, producere betydelige mængder af tørv.

I 1923 blev Morten Nielsen forhandler af Chevrolet biler. Det første år solgte han fem nye vogne, mens han i 1924 påtog sig at sælge 15 vogne for til gengæld at blive selvstændig forhandler. Han levede op til forventningerne og solgte i 1929 115 nye vogne. Det største antal blev solgt i 1931 med 183 nye og brugte vogne. Man sagde, at Morten Nielsen en overgang var den største aftager uden for København.

Da bilsalget voksede hurtigt gennem 1920'erne, blev det også nødvendigt med et værksted. I 1927 opførte Morten Nielsen et værksted nord for Afholdshotellets sal. Fire år senere var forholdene dog allerede blevet for små, så et stort og moderne værksted med vognløftere og egne lakeringsfaciliteter blev bygget i Mortensgade.

Det nye moderne værksted blev drevet af sønnerne H. P. Nielsen og Asmus Nielsen, som han havde fået med sin hustru Anne Margrethe Marie Hansen. Parret mødte hinanden på Gunderupgaard og blev gift i 1895, efter Morten havde etableret sig i Farsø. Udover sønnerne fik de to piger, som også hjalp til i den efterhånden vidtforgrenede familievirksomhed.

I 1941 døde hustruen Marie, og to år efter fejrede Morten Nielsen sit 50 års jubilæum som borger og erhvervsdrivende i Farsø. Han kunne se tilbage på et langt liv, som startede i landbruget, men endte i stationsbyen Farsø, hvor han både fulgte, men i særdeleshed også var med til at forme, byens udvikling. "Skomager, bliv ved din læst" er en talemåde, der ikke passer på Morten Nielsen, der slog til når nye muligheder opstod. Størst succes havde han med automobilforretningerne, hvor salg af nye og brugte biler og mekanikerværkstedet overlevede Morten Nielsen helt op til nutiden.


Morten Nielsen sammen med hunden Pelle i 1949. Klik her for helt foto!

Ved Morten Nielsens død i 1953 blev sønnen Asmus Nielsen direktør for virksomheden, der forblev på familiens hænder indtil 2001. Senere blev virksomheden omdøbt til Bilmessen.

Mindet om Morten Nielsen lever videre gennem vejnavnet Mortensgade i Farsø.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn
Læs mere

Kilder:
Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn


Gadeskilteprojektet er et samarbejde mellem de lokalhistoriske arkiver i de fire byer,
Vesthimmerlands Museum og Vesthimmerlands Kommune, der finansierer og er tovholder på
formidlingsprojektet.