Program 2021

 

Søndag den 25. april 

Kl. 10.00: Vild mad med Ertebøllerne

Naturen omkring Ertebølle bugner af skønne smagsoplevelser, lige fra den salte tang i fjorden til strandarven i sandet. Stenaldercenter Ertebølle inviterer på vandretur ved kyst og krat, hvor vi indsamler af de vilde planter samt fjordens liv. Efterfølgende tilbereder vi planter og skaldyr over bål på strandens bålplads.

Pris: Voksne 60 kroner. Deltagelse er gratis for børn og unge op til 18 år.

Tilmelding til Louise Villadsen på lv@vmus.dk senest fredag den 23. april.

Mødested: Stenaldercenter Ertebølle, Gl. Møllevej 8, 9640 Farsø. 


Fredag den 30. april

Kl. 10.00: Historiens dag

På historiens dag inviterer Stenaldercenter Ertebølle dig med på tur til Ertebølle Køkkenmøddingen, hvor arkæolog og centerleder Louise Villadsen vil fortælle om, hvorfor netop Ertebølle Køkkenmøddingen blev af enestående betydning for verdenshistorien. 

Pris: voksne 60 kroner. Deltagelse er gratis for børn og unge under 18 år. 

Tilmelding til Louise Villadsen på lv@vmus.dk senest onsdag den 28. april.

Mødested: Stenaldercenter Ertebølle, Gl. Møllevej 8, 9640 Farsø.


7., 14., 21., 28. maj og 4., 11., 18., 25. juni

Gå ud i historien

Gå jer til en historisk oplevelse i vores Vesthimmerland, når vi fortsætter vinterens gå-ud-i-historien ture. Oplev på egen hånd Vesthimmerland gennem flere tusinde, fascinerende år. 

Ruterne er at finde på Vesthimmerlands Museums samt Stenaldercenter Ertebølles Facebook-sider hver fredag morgen og er i landskabet markeret med gule flag til og med den pågældende søndag. Information og opgaver, der supplerer turen, er ligeledes at finde på Facebook-siderne.


Lørdag den 1. maj

Kl. 12.00 - 16.00: Sæsonåbning


Kr. Himmelfart 13.- 16. maj 

Kl. 12.00 - 16.00: Fortælledage

I stenalderen var der hverken tv, telefon eller bøger, så når det kom til underholdning og uddannelse var historiefortælling et godt og hyggeligt redskab.
Historier kan præsentere idéer, viden og værdier på en underholdende måde, og når stenalderens familier samlede sig om bålet, så kunne børn og unge blive præsenteret for dét, der var vigtigt at vide om stenalderens samfund og samtidig få deres forfædres historie. Stenaldercenter Ertebølle gør stenalderens mennesker kunsten efter og fortæller historier, som bringer dig tættere på forhistorien og stenalderens mennesker.


Tirsdag den 18. maj 

Kl. 12.00 - 16.00: International Museumsdag med fri entré

På denne dag kan du gratis besøge Stenaldercenter Ertebølle. Kl. 13.00 fortæller centerleder Louise Villadsen om sine yndlingsgenstande fra Stenaldercenter Ertebølles udstilling.


Pinsen 22. maj

 Kl. 12.00 - 16.00: Biodiversitet i stenalderen

Biodiversitet er et begreb, vi hører rigtig meget. Biodiversitet kan beskrives som alt det mylder af liv, der findes på jorden. Både dyr, planter, svampe og bakterier - alt levende, som udgør den biologiske mangfoldighed, der hersker på kloden. I nutiden forsvinder den biologiske mangfoldighed i et hastigt tempo, som ikke er set siden den tid, hvor dinosaurerne blev udslettet.
I stenalderen var biodiversiteten høj, der var nemlig ikke så mange mennesker, og de udnyttede ikke naturen på samme intensive måde, som vi gør i dag.

På Stenaldercenter Ertebølle forsøger vi at skabe en øget biodiversitet på det lille stykke land, som udgør vores udendørsanlæg. Men hvor mange planter og dyr levede der egentlig i vores stenalder?
På denne dag inviterer vi dig til at hjælpe os med at svare på dette spørgsmål sammen med vores dygtige natur- og kulturvejleder Marie Louise Jeppesen.

Marie Louise viser dig, hvordan man kan tælle arter og forklarer, hvad arterne fortæller om det område, de lever i.


Søndag den 23. maj

Kl. 12.00 - 16.00: Hundens dag

Hunden er ikke bare menneskets bedste ven, den er også menneskets ældste ven. Hunden var nemlig det første tamdyr, som stenalderens mennesker tog til sig, og de var glade for deres hunde. Det ved arkæologerne, fordi de kan se, at hundene nogle gange har fået meget flotte begravelser, endda flottere end nogle mennesker. Hunden har dog været mere end en ven, hunden har også været en arbejdskammerat. Når stenalderens mennesker skulle på jagt, var hunden en særdeles vigtig samarbejdspartner.

 På denne dag har vi fokus på stenalderens hund, og du kan blandt andet høre fortællingerne om de arkæologiske spor, vi finder efter Danmarks ældste hunde. Alle hunde har selvfølgelig gratis adgang til Stenaldercenter Ertebølles udendørsanlæg denne dag.


Mandag den 24. maj

Kl. 12.00 - 16.00: Fuglenes dag

Vi kigger på fugle! Og det er ikke noget nyt. I stenalderen kiggede man også på fugle, og man spiste fugle. På denne dag finder vi kikkerten frem og ser, om vi kan spotte fuglene. Vi tilbereder også nogle af de fugle, som man spiste i stenalderen.


Fredag den 4. juni

Kl. 13.00: Hverrestrup bakker - gå ud i historien med guide

På denne dag inviterer Vesthimmerlands Museum på en guidet tur i Hverrestrup Bakker; et af de mere ukendte, men meget vigtige fortidsmindeområder i Vesthimmerland.
Husk fornuftigt fodtøj.
Deltagelse er gratis.

Mødested: Parkeringspladsen ved hovedvej A13 ved 32-km-stenen nær Simested - GPS-koordinater: 56°48'40"ON - 9°52'11" E.

Tilmelding til lv@vmus.dk senest torsdag den 3. juni.


Fredag den 4. juni 

Kl. 13.00: Hverrestrup bakker - gå ud i historien med guide

På denne dag inviterer Vesthimmerlands Museum på en guidet tur i Hverrestrup Bakker; et af de mere ukendte, men meget vigtige fortidsmindeområder i Vesthimmerland.
Husk fornuftigt fodtøj.
Deltagelse er gratis.

Mødested: Parkeringspladsen ved hovedvej A13 ved 32-km-stenen nær Simested - GPS-koordinater: 56°48'40"ON - 9°52'11" E.

Tilmelding til lv@vmus.dk senest torsdag den 3. juni. 


5., 12., 19., 26. juli og 2., 9. august

Kl. 10.30: I stenalderfolkets fodspor - guidede ture

Ertebølles strandeng har gennem tiden afsløret fund fra både de første mennesker til de første bønder i Danmark. På denne dag kan du komme med arkæologen på vandretur rundt i Ertebølles kulturlandskab, når vi går i stenalderfolkets fodspor. 

Husk godt fodtøj og en drikkedunk.

 Pris: Voksne 40 kr. (20 kr. ved samtidig køb af entré til Stenaldercenter Ertebølle) børn og unge under 18 år: Gratis.

Tilmelding til stenaldercenter@vmus.dk senest dagen før.


 Fredag den 18. juni 

Kl. 13.00: Gå ud i historien med guide - Paradiset ved Gedsted

På denne dag inviterer Vesthimmerlands Museum på en guidet tur ud i det paradisiske landskab ved Gedsted. På turen kan du høre fortællingen om, hvordan landskabet blev formet, og hvem der i tidens løb har efterladt sig spor her.

Mødested: Parkeringspladsen ved Fjordvej 533 nær Gedsted- GPS-koordinater: 56.69315535562626, 9.31802031058766

Tilmelding til lv@vmus.dk senest torsdag den 17. juni.


 6., 13., 20., 27. juli og 3., 10. august

 Kl. 10.30: Strandens sten - guidede ture

En sten er ikke bare en sten! Sten fortæller forskellige historier om, hvordan de er blevet dannet, og hvordan de er kommet til Danmark. Det er heller ikke for sjov, at det hedder stenalder. Stenalderens mennesker var nemlig glade for at bruge de forskellige slags strandsten til at fremstille alverdens ting. 

På denne tur kan du høre stenenes fortællinger og selv finde din egen stenaldersten.

Pris: Voksne 40 kr. (20 kr. ved samtidig køb af entré til Stenaldercenter Ertebølle) børn og unge under 18 år gratis.

Vi mødes på Stenaldercenter Ertebølle. 


7., 14., 21., 28. juli og 4., 11. august

Kl. 10.30: Livet under overfladen

På denne dag inviterer Stenaldercenter Ertebølle dig med ud i vandkanten, hvor vi kigger på alt det, der foregår under overfladen. I det lave vand er der masser af dyr, planter og måske også spor fra stenalderen. 

HUSK GUMMISTØVLER eller BADESKO!

Pris: Voksne 40 kr. (20 kr. ved samtidig køb af entré til Stenaldercenter Ertebølle) børn og unge under 18 år gratis.


1., 8., 15., 22., 29. juli og 5., 12., 19., 26. august

 Kl. 10.30: Guidet tur til Køkkenmøddingen

Den lille landsby Ertebølle har ikke alene lagt navn til Ertebøllekulturen, det var også pga. fundet af køkkenmøddingen, at stenalderen blev inddelt i jæger- og bondestenalder. På denne guidede tur fortælles der om, hvorfor en gammel bunke affald i dag er verdensberømt kulturarv, og hvordan livet ved Limfjorden var for 7.000 år siden. Turen er ca. 2 km lang.

Pris: Voksne 40 kr. (20 kr. ved samtidig køb af entré til Stenaldercenter Ertebølle) børn og unge under 18 år gratis.

Vi mødes på Stenaldercenter Ertebølle. 


2., 9., 16., 23., 30. juli og 6., 13. august

Kl. 10.30: Vild mad

Naturen omkring Ertebølle bugner af skønne smagsoplevelser, lige fra den salte tang i fjorden til de vilde æbler i krattet. Stenaldercenter Ertebølle inviterer med på en vandretur ved kyst og krat, hvor vi indsamler af de vilde planter og fjordens liv. Derefter tilbereder vi planter og skaldyr over bål på strandens bålplads.

Turen er børnevenlig.

OBS - tilmelding på: stenalder@vmus.dk senest dagen før.

Pris: Voksne 60 kr. børn og unge under 18 år: 20 kr.

Vi mødes på Stenaldercenter Ertebølle.