Program 2020

 

Vi skal passe på hinanden, så til vores arrangementer på museet er der naturligvis god afstand mellem stolene, og alle regeringens anvisninger følges nøje. Der skal således bæres mundbind, når man bevæger sig gennem museet og til og fra sin plads. 


AFLYSES!

Torsdag den 29. oktober kl. 11.00: Mit Gundestrupkar, den 14. plade

Corona forhindrede desværre fejringen af udstillingsåbningen, så i stedet inviteres der til en festlig markering af afslutningen på udstillingen: Mit Gundestrupkar, den 14. plade, som 500 børn fra Østermarkskolen og Aars skole har lavet i forbindelse med undervisningsforløbet af samme navn. Museumsdirektør Broder Berg byder velkommen, og formand for Børne-og Familieudvalget i Vesthimmerlands Kommune Inger Nielsen holder åbningstalen.

Børnenes billeder kan opleves i byens butikker, på biblioteket samt på Vesthimmerlands Museum fra den 1. oktober til den 1. november. Håbet er, at mange vil give sig tid til - og have glæde af - at se børnenes meget forskellige, fine fortolkninger af Gundestrupkarrets mystiske, manglende plade.

Forløbet er et samarbejde mellem Østermarkskolen, Aars Skole, Kulturskolen Vesthimmerland, Handelstandsforeningen, Vesthimmerlands Museum og Dragtlauget i Vesthimmerlands Museumsforening i anledning af 150 års byjubilæet i Aars.


Torsdag den 19. november kl. 19.00: Arkæologisk årskavalkade - de bedste fund fra 2020

2020 har været et særdeles travlt år for museets arkæologiske afdeling, og denne aften vil de fortælle om nogle af de mange spændende fund, der er gjort undervejs. Imponerende grave, flintøkser, dolke, sværdpynt, fæstningsværker, huse og meget, meget mere! Fund som alle er med til at kaste nyt lys over Vesthimmerlands tusindårige historie. 

Pris: 50 kr. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kr. 

Køb billet her: Himmerlandsbilletten

Arrangementet finder sted i Per Kirkeby salene på museet.Lørdag den 21. november kl. 10.00: På tur i istidslandskabet

Langs Ertebølle kyst møder man sporene efter mange tidsperioder, men især den sidste istid har sat et enormt aftryk i landskabet. På denne smukke tur fortælles der om, hvordan istiden har forandret landskabet, og hvordan landskabet stadig forandrer sig.

Pris: Voksne 40 kr. børn og unge under 18 år gratis.

Tilmelding til lv@vmus.dk senest torsdag den 19. november.

Mødested: Stenaldercenter Ertebølle, Gl. Møllevej 8, 9640 Farsø.


Tirsdag den 24. november til og med onsdag den 30. december kl. 13.00 - 17.00: Nissejagt

Traditionen tro har nisserne meldt deres ankomst, og igen i år rumsterer de frække små væsener i alle afkroge af museet. De roder og vender op og ned på hele udstillingen. Kom og hjælp os med at finde sporene efter dem og nyd undervejs det smukke julepyntede museum.

For børnehaver og skoler åbner booking af nissejagt tirsdag den 20. oktober kl. 7.30 på telefon 40 63 74 20.

Pris: Gratis entré for børn og unge op til 18 år. Voksne: 60 kr.


Onsdag den 25. november kl. 15.00 - 16.30: Bogreception

Præsentation af jubilæumsbogen om "Aars 150 år" skrevet af museumsinspektør Kim Ørsted  i anledning af byjubilæet 1870 - 2020.

Der vil denne dag være lejlighed til at købe og få signeret jubilæumsbogen, hvis udgivelse er støttet af byjubilæet. Samtidig udkommer traditionen tro de lokalhistoriske arkivers årsskrift samt et jubilæumsskrift i anledning af Vesthimmerlands Museumsforenings 100-års jubilæum.

Arrangementet finder sted i Per Kirkeby salene på museet, og deltagelse er gratis.

Der vil være et let traktement. 


Torsdag den 26. november - onsdag den 6. januar 2021: Fotoudstilling - Aars 150 år

Fotoudstillingen var så stor en succes, at den atter kan opleves fra november.

Gå på opdagelse i 150 Aars historie. Fotoudstilling i anledning af byjubilæet 2020.

Aars er Vesthimmerlands hovedby og med mere end 8.000 indbyggere den største by i kommunen. I flere århundreder var den blot en afsidesliggende, mindre landsby i en fattig landbrugsegn præget af hede, sandflugt og magre jorder. Da de første "pionerer" kom til byen omkring 1870 begyndte forvandlingen fra landsby til pulserende stations-, erhvervs- og handelsby. I dag er det sidste tog for længst kørt fra stationsbyen, og Aars har videreudviklet sig til en moderne industri-, handels-, uddannelses- og kulturby.

Fotoudstillingen kan opleves til og med søndag den 4. oktober. Alle dage, mandage dog undtaget.

Pris: 60 kr. Gratis adgang for børn og unge under 18 år.


Torsdag den 3. december kl. 19.00: Lokalhistorisk billedaften 

Tag med på en tur tilbage gennem Aars' historie, når arkivleder Kim Ørsted Iversen og arkivmedarbejder Eva Auken viser nogle af de mange billeder, der i løbet af året er tilgået arkivet, og samtidig fortæller om byens og oplandets historie. 

Tilmelding er nødvendig senest mandag den 30. november på telefon 40 63 74 21 eller e-mail: ki@vmus.dk

Pris: 40 kr. Deltagelse er gratis for medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv Aars.

Arrangementet finder sted i Per Kirkeby salene på museet.


Torsdag den 28. januar kl. 19.00: Danmarks oldtid i landskabet, foredrag

Det danske landskab er fyldt med fortællinger om vores fortid. Faktisk findes der så mange bevarede fortidsminder, at man ud fra dem alene kan fortælle en samlet Danmarkshistorie fra rensdyrjægernes indtog i landet for 14.000 år siden og frem til vikingekongernes magtmanifestationer omkring år 1000. 

Mennesker har til alle tider ageret i og forandret landskabet. Man har tilpasset sig naturen og de givne fysiske betingelser, men man har også allerede meget tidligt udnyttet og formet sine omgivelser. Vores forfædre har bevæget sig af fastlagte veje og ruter, forholdt sig til tidligere tiders levn og spor og haft hellige, magiske og måske forbudte steder. 

At stå ved en gravhøj, en stendysse eller en vikingeborg er en eventyrlig oplevelse, for det var lige her, at historien fandt sted.

Baseret på bogen af samme navn vil arkæolog og forfatter Marianne Rasmussen Lindegaard fortælle om udvalgte nationale og ikke mindst vesthimmerlandske fortidsminder, som på sin helt egen måde fortæller os noget om, hvem vi er - og ikke mindst var.

Køb billet her: Himmerlandsbilletten

Pris: 80 kr. 40 kr. for medlemmer af Vesthimmerlands Museumsforening, Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle og Lokalhistorisk Forening for Aars og Omegn.

Arrangementet finder sted i Per Kirkeby salene på museet.