Program 2022

 

Torsdag den 6. oktober kl. 19.00: Kortlægningen af Danmark

Historiske kort er en fantastisk kilde til at gøre os klogere på fortidens landskab og forstå udviklingen inden for de danske byer - og til at illustrere dette. Forfatter og museumsinspektør ved Odense Bys Museer Peder Dam fortæller om udviklingen fra de allerældste og meget simple kort og op til vor tids digitale kort - med eksempler fra Vesthimmerland.

Peder Dam er forfatter til det imponerende værk "Kortlægningen af Danmark", som udkom på Lindhardt & Ringhof i 2019.

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 42, 9600 Aars.


Søndag 23. oktober kl. 13.00: Guidet kør-selv-tur til fem forunderlige runesten.

Turen varer ca. 3,5 timer

Ganske vist er Harald Blåtands mindesten i Jelling større og flottere end de fem samtidige runesten, der nærmest står på række mellem Fyrkat og Aggersborg.

Set i lyset af, at den store Jellingesten kaldes Danmarks dåbsattest og for længst er
ophøjet til UNESCOs verdensarv, så burde i hvert fald Skivum-stenen helt frem i rampelyset, om ikke andet som fødselsattesten på landets første centralmagt. Som den eneste anden kendte runesten - ud over Jellingestenene - står der nemlig Danmark på stenen i Skivum.

Med museumsinspektør og forskningschef Bjarne Henning Nielsen som guide skal vi
ud og blive meget klogere på Kong Haralds lokale håndgangne mænd. Vi begynder med Thorkilds mindesten i Flejsborg Kirke, triller videre til Tues sten, Farsø, hilser på Valtokes mindesmærke uden for Aars Kirke og kører videre til Giver og Skivum.

Som den eneste af de vesthimmerlandske runesten er Aars-stenen endnu ikke kommet indendørs i kirken, men det kommer den snart, når menighedsrådet har fundet ud af, hvor den skal stå.
Stenen for Thorsten i Giver kom ind i varmen for nogle år siden, mens "kronjuvelen" i Skivum står beskedent i et hjørne af våbenhuset.

Vi slutter af med en kop kaffe i Skivum.

Pris: 30 kr. for medlemmer af museets støtteforeninger
60 kr. for ikke medlemmer
Gratis for børn

Tilmelding senest 20. oktober på mail:

mail@vmus.dk eller tlf. 98623577 i museets åbningstid.
Mødested: Flejsborg Kirke, Gattenvej 23, 9640 Farsø


Torsdag den 3. november kl. 19.00: Vikinger i øst

Kom med på en rejse gennem de østlige områder og bliv klogere på vikingernes rejser, alliancer og bosættelser imod øst - herunder i Rusland, Baltikum og Polen.

Når man taler om vikingetiden er det oftest vikingernes vestlige togter og bebyggelser, der er i fokus. Vikingerne bliver nærmest kun forbundet med togter, plyndringer og erobringer af nye landområder, i bl.a. England. Den østlige del af vikingernes rejser og historie er mere overset. Man har dog kendt til den omfattende sølvhandel med Kalifatet, men det vikingerne, eller skandinaverne, virkelig var kendte for i de østlige områder var deres diplomatiske evner og alliancer.
Harald Blåtand havde et vigtigt kontaktnet og alliancer i det polske område, både med Obodritterne og med den polske konge Miezsko I. Dette belyses af de mange fund af skandinaviske genstande og våben i Polen samt af de mange slaviske fund i de danske områder.

Museumsinspektør Charlotta Lindblom er medskaber af VejleMuseernes nye særudstilling "Magt og guld - vikinger i øst".

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 42, 9600 Aars.