Program 2020/2021

 

Museet holder lukket for besøgende  til og med den 7. februar som følge af regeringens aktuelle tiltag mod smittespredning.


Torsdag den 21. januar kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om jernalderens moselig og alt det, de kan fortælle os mere end 2500 år senere.


UDSÆTTES! Ny dato følger.

Torsdag den 28. januar kl. 19.00: Danmarks oldtid i landskabet, foredrag

Det danske landskab er fyldt med fortællinger om vores fortid. Faktisk findes der så mange bevarede fortidsminder, at man ud fra dem alene kan fortælle en samlet Danmarkshistorie fra rensdyrjægernes indtog i landet for 14.000 år siden og frem til vikingekongernes magtmanifestationer omkring år 1000. 

Mennesker har til alle tider ageret i og forandret landskabet. Man har tilpasset sig naturen og de givne fysiske betingelser, men man har også allerede meget tidligt udnyttet og formet sine omgivelser. Vores forfædre har bevæget sig af fastlagte veje og ruter, forholdt sig til tidligere tiders levn og spor og haft hellige, magiske og måske forbudte steder. 

At stå ved en gravhøj, en stendysse eller en vikingeborg er en eventyrlig oplevelse, for det var lige her, at historien fandt sted.

Baseret på bogen af samme navn vil arkæolog og forfatter Marianne Rasmussen Lindegaard fortælle om udvalgte nationale og ikke mindst vesthimmerlandske fortidsminder, som på sin helt egen måde fortæller os noget om, hvem vi er - og ikke mindst var.

Køb billet her: Himmerlandsbilletten

Pris: 80 kr. 40 kr. for medlemmer af Vesthimmerlands Museumsforening, Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle og Lokalhistorisk Forening for Aars og Omegn.

Arrangementet finder sted i Per Kirkeby salene på museet.


Onsdag den 10. februar kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om et ganske særligt skrin, som tjente som en af Vesthimmerlands første banker.


Onsdag den 24. februar kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne 

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om museets største "genstand" Per Kirkebys ikoniske mesterværk - Vesthimmerlands Museum.


Onsdag den 3. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om Ulven fra Næsby, vikingejarlen Ulv Galicienfarer, hvis ryttergrav blev udgravet i 2011 på en i forvejen imponerende aristokratisk gravplads i Næsby.


Onsdag den 10. marts kl. 19.00: En grænseboers fortælling 

Med afstemningen den 14. marts 1920 blev grænsen fastlagt i det dansk-tyske grænseland. En grænse mellem kultur og sprog, der efterlod mindretal på begge sider. Museumsdirektør Broder Berg giver som barn af grænselandet sit helt personlige syn på historien, livet på grænsen og hvad historien kan lære os. 

Køb billet her: Himmerlandsbilletten

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner. 

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars. 


Onsdag den 17. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Heriblandt en række malerier, der er indsamlet som vidnesbyrd om skiftende smag og behag ved udsmykningen af private hjem. Museumsdirektør Broder Berg fortæller om udviklingen og præsenterer udvalgte malerier.


Torsdag den 18. marts kl. 19.00: Lokalhistorisk billedaften - Aars set fra børnehøjde

Lokalhistorisk Arkiv Aars går denne aften i barndommen og viser billeder fra byens børneliv gennem tiden. Arkivleder Kim Ørsted Iversen samt arkivmedarbejder Eva Auken fortæller om Aars set fra børneperspektiv med bl.a. billeder fra børneoptogene i forbindelse med Kimbrerfesterne, Aars Skoles Pigekor og alle de andre steder, hvor børnene har været i centrum.

Tilmelding er nødvendig senest onsdag den 17. marts på telefon: 40 63 74 21 eller e-mail: ki@vmus.dk

Pris: 50 kroner. Deltagelse er gratis for medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv Aars.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars.Torsdag den 25. marts kl. 19.00: Kortlægningen af Danmark

Historiske kort er en fantastisk kilde til at gøre os klogere på fortidens landskab og forstå udviklingen inden for de danske byer - og til at illustrere dette. Forfatter og museumsinspektør ved Odense Bys Museer Peder Dam fortæller om udviklingen fra de allerældste og meget simple kort og op til vor tids digitale kort - med eksempler fra Vesthimmerland. 

Peder Dam er forfatter til det imponerende værk "Kortlægningen af Danmark", som udkom på Lindhardt & Ringhof i 2019. 

Køb billet her: Himmerlandsbilletten

Pris: 80 kroner. Medlemmer af museets støtteforeninger: 40 kroner.

Adresse: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 42, 9600 Aars.


Tirsdag den 30. marts kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om Hedegårdmandens 10.000 år gamle hovedpine.


Onsdag den 14. april kl. 11.00: Facebook live - kom med bag kulisserne

Bliv klogere på fortiden og kig med, når vi går live på vores Facebook-side og kort og godt fortæller om nogle af de mange spændende genstande, vi har i vores udstilling og samling. Denne dag om en verdensberømt "tegneserie" fra jernalderen.Onsdag den 21. april kl. 17.30 - 18.30: Vikinger og verdensarv - rundvisning på vikingeborgen Aggersborg

Kom helt tæt på vikingetiden, når museumsinspektør Maria Clement Hagstrup viser rundt på den største af Harald Blåtands imponerende ringborge fra 900-tallet. I hvilken national og international kontekst skal de imponerende byggerier ses, og hvorfor blev den markant største placeret her ved Limfjorden? Bliv klogere på Limfjordslandet i vikingetiden og hør samtidig mere om verdensarvsprocessen, som forhåbentlig munder ud i, at de fem danske ringborge i 2022 udnævnes til UNESCO verdensarv. 

Deltagelse er gratis. 

Mødested: P-pladsen ved Aggersborg, Thorupvej 13, 9670 Løgstør.