Program 2023
Besøg udgravningen af bopladsområder fra ældre og yngre stenalder, hvor to arkæologistuderende vil vise rundt og fortælle, mens selve udgravningen finder sted. Museets arkæologer får til denne udgravning hjælp af studerende fra Aarhus Universitet.
Deltagelse er gratis.
Mødested: Ertebølle Hoved, 9640 Farsø (følg vejen til fiskerhytterne ved Ertebølle Sønderfjord)
Torsdag den 1. juni - fredag den 30. juni: Kulturarvsmåned
Juni måned er traditionen tro Kulturarvsmåned i Vesthimmerland. Oplev et væld af spændende
aktiviteter og arrangementer med vores fælles historie som omdrejningspunkt, når foreninger, arkiver, museer og andre ildsjæle i fællesskab inviterer til årets kulturarvsmåned.
Se hele programmet for juni måned online på www.vesthimmerlandsmuseum.dk fra slutningen af maj.
Torsdag den 1. juni kl. 10.00: Startskud til Kulturarvsmåned 2023
Deltagelse er gratis.
Mødested: Kimbrertorvet, 9600 Aars
Torsdag den 1. juni kl. 15.00-16.00: Åben udgravning på Ertebølle Hoved
Arkæologisk afdeling på Vesthimmerlands Museum inviterer til åben udgravning på Ertebølle Hoved, hvor bopladsområder fra ældre og yngre stenalder skal udgraves. Det haster med at få belyst netop disse bopladser, der ligger lige nord for den verdensberømte Ertebølle køkkenmødding, idet området er stærkt truet af erosion fra Limfjorden, der hvert år fortærer en bid af skrænten.
Her vil hele udgravningen i tidsrummet være møntet på formidling, dvs. med fremvisning af fund og med forskellige stationer, hvor man kan møde både studerende, universitetsfolk samt museets arkæologer.
Besøg udgravningen og bliv klogere på arbejdet med fortiden. Følg også med på museets Facebook-side.
Deltagelse er gratis.
Mødested: Ertebølle Hoved, 9640 Farsø (følg vejen til fiskerhytterne ved Ertebølle Sønderfjord)
Deltagelse er gratis.
Mødested: Ertebølle Hoved, 9640 Farsø (følg vejen til fiskerhytterne ved Ertebølle Sønderfjord)
Onsdag den 7. juni kl. 19.00: De særligt farlige - foredrag ved DR journalist og korrespondent Kristian Almblad
I Danmark har vi nemlig taget et valg: Vi sætter ikke kriminelle udviklingshæmmede i fængsel. Lige meget, hvad de har gjort. I stedet bliver de dømt til behandling, og de farligste ender på den sikrede institution Kofoedsminde på Lolland.
Kristian Almblad har fulgt flere af de dømte gennem 15 år - og to dokumentarer - og vil denne aften tage os med ind bag Kofoedsmindes tykke mure og lade os møde nogle af de mennesker, der er dømt for farlige for samfundet.
Sted: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars.
Pris: 100 kroner inkl. kaffe og kage. 60 kroner for medlemmer af museets støtteforeninger.
En del af Kulturarvsmåneden 2023
Der har i den seneste tid været meget fokus på anstalten på Livø, hvor flere end 700 mænd var anbragt fra 1911 - 61. Nu får du mulighed for at komme med i mændenes fodspor - få fortællingen om hvem de var, hvordan deres hverdag udformede sig, se stederne, der normalt ikke er offentligt tilgængelige - blandt andet loftet med alle navnene og en af de store pavilloner, hvor de boede.
Arrangementet er gratis, men der skal bookes billet til Livøfærgen: færgebooking. Her er også sejlplan for dagen.
Mødested: Livø Havn
Arrangør og rundviser: Bente Qvist Kjærgaard, Naturstyrelsen Himmerland, bosat på Livø og ø-formidler
Efter turen er der mulighed for at købe frokost i Købmandscafeen eller spise medbragt mad.
Tilmelding til Bente Qvist Kjærgaard på e-mail: beqk@nst.dk senest torsdag den 8. juni.
Tilmelding senest den 14. juni til ki@vmus.dk
En del af Kulturarvsmåneden 2023
Museumsinspektør Sidsel Wåhlin har efterhånden haft mange skeletter gennem hænderne. Ved dette arrangement inviterer hun alle aldre med i laboratoriet. Her fortæller og viser hun, hvad skeletter kan fortælle om fortidens mennesker: Sled de i det? Spiste de sukker? Sloges de meget, og lugtede de ud af munden? Det hele løber af stablen i museets oldtidsudstilling, og så kan man jo samtidig nyde de mange fantastiske fund i udstillingen bagefter.
Tilmelding nødvendig til Sidsel på tlf. 40 63 74 27 senest onsdag den 14. juni.
Pris: 100 kr. 60 kr. for medlemmer af museets støtteforeninger. Gratis for børn.
OBS! Husk praktisk fodtøj. Turen er ca. 4 km. og desværre ikke kørestols- eller klapvognsegnet.
Deltagelse er gratis, og der serveres en kop kaffe/te med kage efter turen.
Mødested: Turen begynder på den vestvendte p-plads over for p-pladsen med skiltning til Skarpsallingkarret/Vindblæs Hede, Aggersundvej.
Arrangør: Vesthimmerlands Museum og Museumsforening.
Vi går rundt på museet og ser en udstilling i udstillingen skabt af billedkunstneren Bruno Kjær, hvor Broder Berg fortæller om sammenhængen mellem kulturarv og menneskets skyggeverden, og hvad det har med museumsdrift at gøre, mens Bruno Kjær fortæller om sin fascination af skygger og om arbejdet med den midlertidige interventionsudstilling. Henrik Søgaard fortæller om det rent tekniske i at lave skyggerne på museet. Troels Laursen fortæller om skygger i kunsten, religionen og litteraturen.
Pris: 60 kr. 40 kr. for medlemmer af museets støtteforeninger inkl. kaffe og kage.
Torsdag den 22. juni kl. 17:00 Omvisning på Danmarks største ringborg
Deltagelse er gratis.
Mødested: p-pladsen ved Aggersborg Kirke, Thorupvej 13, 9670 Løgstør
Seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere. Hvor gør man af mennesker, som er uønskede i normalsamfundet, fordi de stikker ud og stikker af?
Lægen Christian Keller havde en idé. Man placerer dem på en øde ø. I 1911 købte staten Livø i Limfjorden og indrettede en isolationsanstalt, som indtil 1961 husede 743 kriminelle, asociale og moralsk åndssvage mænd. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Mændene var afskåret fra omverdenen, ofte i årevis, og for mange var flugt, sterilisation eller kastration den eneste udvej.
Livø Anstaltens historie er fortællingen om en helt central side - og bagside - af velfærdsstatens og demokratiets danmarkshistorie. Den viser, hvordan et land for ikke længe siden behandlede sine afvigere. En enkelt blev senere far til en dansk statsminister.
Kom med museumsinspektør Maria Clement Hagstrup på en guidet tur rundt på øen i mændenes fodspor.
OBS! Max. 30 deltagere, så tilmelding er nødvendig til: recp@vmus.dk senest den 24. juni. Turen begynder på Livø Havn kl. 11.00 og varer cirka 1,5 time. Vær venligst opmærksom på, at selve turen er gratis, men der skal bestilles færgebillet med afgang fra Rønbjerg kl. 10.30 her: livoe-ferry.teambooking.dk/new-booking
En del af Kulturarvsmåneden 2023
Tag med museumsinspektør Sidsel Wåhlin ud for at opleve en helt speciel storstensgrav fra yngre stenalder og hør fortællingen om dødekult og gravmonumenter bygget til at holde.
Vi mødes ved Torup Høje. Herefter køres i egen bil til Ettrup Høj, Ettrupvej 83, parkér over for gården. Mødested: Syd for Toruphøjevej 42, Fjelsø, Aalestrup, følg grusvejen mellem avlsbygningerne. Dyssen ligger ca. 100 m syd for gården på højre hånd. Parkér langs grusvejen.
Tilmelding nødvendig senest den 24. juni til Sidsel på tlf. 40 63 74 27
Fortælling ved museumsdirektør Broder Berg og Aggersborgguide Niclas Klitgaard Poulsen om Aggersborg, UNESCO-ansøgningen og den nært forestående endelige afgørelse om optagelsen af de danske ringborge fra vikingetiden på UNESCOs prestigefyldte Verdensarvsliste.
Deltagelse er gratis.
Adresse: Aggersborg, Thorupvej 13, 9670 Løgstør
Lørdag den 26. august kl. 10.00-16.00 og søndag den 27. august kl. 10.00-15.00: Aggersborg Vikingehåndværkertræf
Oplev vikingetidens håndværk på tætteste hold, når vikinger fra hele landet mødes og demonstrerer netop deres håndværk. F.eks. jernudvinding, smedning, uldspinderi, plantefarvning af garn, filtning, klædefremstilling, vævning, nålebinding, læderarbejde, træarbejde, bådebyggeri, fremstilling af glas- og ravperler, pileflet, toucheringer af sværdhåndtag, bødkerarbejde, klinkning af skåret lertøj og arbejde med hest - og meget, meget mere.
Der vil derudover begge dage være en guidet rundvisning på stedet, hvor Harald Blåtand i slutningen af 900-tallet anlagde Danmarks største ringborg.
Nærmere program følger i løbet af foråret.
Onsdag den 4. oktober kl. 19.00: Retsarkæologi
Et foredrag om, hvordan arkæologien kan anvendes til at opklare nutidige forbrydelser.
Arkæologiens virke forbindes som regel med fund fra fortiden, men de metoder, der anvendes af arkæologer er også særdeles velegnet til at assistere i opklaring af nutidige forbrydelser. Igennem de sidste år har en ny form for arkæologi, som benævnes retsarkæologi, fundet plads blandt de værktøjer, som dansk politi kan benytte sig af. Ved at anvende arkæologiske undersøgelsesmetoder kan der skaffes beviser, som ellers ville blive overset, hvis man ikke har en specialviden om, hvordan man graver fund op af jorden.
I foredraget fortæller Peter Hambro Mikkelsen, ph.d. i arkæologi og souschef på Moesgaard Museum, historien bag denne type udgravninger, heriblandt om erfaringer fra et internationalt samarbejde vedr. eftersøgning af massegrave i Irak samt eksempler fra vores hjemlige breddegrader.
Pris: 100 kroner inkl. kaffe og kage. 60 kroner for medlemmer af museets støtteforeninger.
Sted: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars.
Onsdag den 29. november kl. 15.00-16.30: Udgivelse af Vesthimmerlands Museums Årbog 2023 og Vesthimmerlands Lokalhistoriske Årsskrift
Traditionen tro udkommer Vesthimmerlands Museums Årbog og de Lokalhistoriske Arkivers Årsskrift i slutningen af november. Begge udgivelser fejres med en åben reception i Per Kirkebysalene på Vesthimmerlands Museum.
Med fortællinger om mennesker, steder og begivenheder rummer begge publikationer hvert år en mangfoldighed af historier, der skaber interesse for lokal kulturarv og inspirere til videre læsning.
Deltagelse er gratis.
Sted: Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, 9600 Aars.