Syngende brombær og eventyrlige æbler

  retur
Det er nok de færreste, der har hørt brombær synge, men ikke desto mindre er det en mulighed, når Stenaldercenter Ertebølle lørdag den 1. maj endelig slår dørene op til sæsonen 2021. "Vi er SÅ klar", fortæller arkæolog og centerleder Louise Villadsen, der har brugt meget af sin tid på at forberede åbningen, men altså også på at give stemme til stenalderens planter. Kan planter virkelig fortælle? "Ja, uden tvivl! Planter fortæller historier, men vi har bare svært ved at høre dem, fordi deres stemmer med tiden er blevet meget spæde for nutidens mennesker", forklarer Louise Villadsen. Stenaldercenter Ertebølle er med i et forskningsprojekt støttet af Velux fonden, som bl.a. har til formål at undersøge, hvorvidt det er muligt at skabe forbindelser til stenalderen ved hjælp af planter. Som et led i dette projekt bliver nye muligheder for formidling afprøvet. Derfor har Stenaldercenter Ertebølle i år givet planterne et talerør, og som gæst kommer man til at møde planternes fortællinger på mange forskellige måder. Der vil være alt fra en syngende brombær, eventyr om æbler og nye informative skilte både indendørs og udendørs.
 
Sæsonen 2020 gjorde de fleste kulturinstitutioner særdeles skarpe på at levere gode oplevelser under de gældende corona-restriktioner, og de erfaringer er naturligvis taget med videre i 2021. "Vi har meget fokus på at give vores gæster en både tryg og god oplevelse med stenalderen", forsikrer Louise Villadsen. I hytterne får man mulighed for et kig ind i stenalderfolkets hverdag og opleve hvordan de sov, spiste, græd, grinede og i det hele taget levede. I værkstederne kan man som besøgende opleve stenalderens verden på egen krop. Der er således plads til latter, forundring og ikke mindst fordybelse for hele familien. Dertil kommer de mange guidede ture og aktiviteter, som finder sted i løbet af foråret og sommeren. Gå ud i historien-konceptet blev lanceret som en coronaaktivitet og har vist sig at være en stor succes, hvor folk på egen hånd tager på tur bevæbnet med en rute og ikke mindst viden - og sjove opgaver - leveret af stenaldercentret og Vesthimmerlands Museum. "Nu må vi heldigvis mødes i større grupper end hidtil", jubler centerlederen, "men vi er altid omstillingsparate og klar til at levere gode oplevelser på den ene eller den anden måde". Turene har via sociale medier haft en kolossal rækkevidde og når hver weekend, hvor de bliver lagt op, ud til mere end 10.000 personer. Som noget nyt inviteres menneskets bedste og ældste ven, hunden, også indenfor på centret, når der i slutningen af maj inviteres til hundens dag. Dertil kommer fortælledage, fuglenes dag og de populære ture langs kysten, hvor der er fokus på alt fra fossiler til livet under overfladen.
 
Sommeren står for døren og på Stenaldercenter Ertebølle er man mere end klar. I maj måned er der weekendåbent, men fra 12. juni går det løs på daglig basis.