Gå i stenalderfolkets fodspor i efterårsferien

  retur
"I Ertebølle har vi god plads til vores gæster og deres sociale boble", fortæller centerleder Louise Villadsen, der er i fuld gang med at forberede efterårsferien på Stenaldercenter Ertebølle. I Ertebølletiden, for godt 7.000 år siden, måtte stenalderfolket være særdeles omstillingsparate, da klimaforandringer ændrede landskabet, og nu i 2020 er der igen krav om stor omstillingsparathed. Denne gang ikke på grund af naturens luner, men for at sikre, at stedets gæster trygt kan lægge vejen forbi Ertebølle i uge 42.

"Vi har tænkt meget over aktiviteterne", forklarer Louise Villadsen, "og corona eller ej, så er der masser af spændende oplevelser her hos os i efterårsferien, hvor vi viser folk, hvordan stenalderfolket forberedte sig til vinteren". Når stenaldercentret således slår dørene op til årets sidste åbningsuge, så vil det være muligt at opleve bl.a. ild, snitte- og keramikværksted, brødbagning, bålfortællinger, guidede ture, arkæologisk eksperimentarium, flintslåning, stammebådssejlads og bueskydning. Som altid kan man i Ertebølle komme helt tæt på hverdagen for vores forfædre og få et indblik i, hvordan stenaldermenneskene var eminent dygtige til at bruge alle naturens mange ressourcer. Ålefiskeren vil i ugens løb fortælle, og jægeren flår og parterer vildt. I Ertebølletiden gik intet til spilde! Kødet kunne spises, sener bruges til buestrenge og snor, knogler til redskaber, tænder til smykker, pels til tøj og hjernemasse til garvning. Flere af disse håndværksmæssige processer kan naturligvis også opleves i uge 42. 

På stenaldercentret har man de seneste uger fulgt nøje med i, hvordan smittespredningen i samfundet udvikler sig, og derfor er alle forholdsregler taget for at skabe rammerne for gode oplevelser i trygge rammer. "Vi opfordrer vores gæster til at booke deres besøg forud og enten over mail eller telefon lade os vide, hvornår og hvor mange de gerne vil komme", understreger Louise Villadsen. Besøgende vil naturligvis ikke blive afvist, hvis de spontant kigger forbi, men har man ikke booket besøg forud, er der risiko for ventetid ved indgangen. Heldigvis er der godt plads i Ertebølle. Centrets udendørsarealer svarer til godt fire fodboldbaner, og der er taget højde for de hensyn, som sundhedssituationen kræver. Også til lysfesten, der blev afholdt med stor succes for første gang i 2019. En stemningsfuld eftermiddag og aften, hvor hele anlægget i skumringsstunden bliver smukt oplyst af levende lys i form af bål, fakler, tranlamper og flydende lys i søen. I år bliver lysfesten afholdt onsdag i uge 42 og også her er det en god idé at være på forkant og få booket tid til ens helt egen "sociale boble". "Vi lover at passe godt på alle vores gæster og glæder os til at runde sæsonen af med et brag af en efterårsuge med oplevelser for hele familien", slår den travle centerleder fast.

Efterårsferien på Stenaldercenter Ertebølle indledes lørdag den 10. oktober og alle aktiviteterne kan findes her på hjemmesiden.