Ertebøllefolket melder klar til sommeren

  retur
Skoleklasser og andre besøgsgrupper har allerede gæstet Stenaldercenter Ertebølle siden april. Nu vil alle andre gæster også snart få mulighed for at sejle i stammebåd, skyde med bue og pil eller dykke ned i et af de mange spændende værksteder, når dørene bliver slået op til sæsonåbningen den 18. juni.

"Jeg glæder mig meget til at byde folk velkommen til stenalderen igen", fortæller arkæolog og centerleder Louise Villadsen, der forud for sæsonåbningen har travlt med de sidste forberedelser. Stenaldercenter Ertebølle er landets eneste og største center til levende formidling af vores viden om stenalderen i Danmark, og igen i år vil sommergæsterne blive mødt af en gruppe engagerede medarbejdere, som både guider og fortæller i det store udendørs anlæg og på de mange populære ture langs kysten. "For os er det vigtigt at gøre fortiden relevant og nærværende, og det gør man allerbedst ved at skabe sammenhæng til den verden, som folk oplever her og nu", understreger Louise Villadsen. Derfor vil besøgende i år kunne opleve en ny særudstilling, som sætter fokus på landskab og klimaændringer, idet også stenaldermenneskene måtte forholde sig til en foranderlig verden - præcis som os, der lever i 2022.
 
I det hele taget er det meget magtpåliggende for Louise Villadsen, at folk går fra Stenaldercenter Ertebølle med en oplevelse af ikke blot at være blevet lidt klogere på stenalderen, men også at have fået en både nærværende og sanselig oplevelse. Derfor er der 100% fokus på den levende formidling i landskabet, og som et nyt tiltag denne sommer får folk mulighed for at komme til middag med ertebøllefolket. "Måltidet har til alle tider været et forum for fællesskab og videregivelse af viden, og derfor vil vi gerne i år invitere på middag i stenalderen", forklarer centerlederen, der på udvalgte dage i juli og august står bag dette helt særlige arrangement. For hvad spiste stenalderfolket egentlig? Her bliver der meget bogstaveligt mulighed for at smage på stenalderen og nyde et fælles måltid tilberedt af de råvarer, som også var tilgængelige for stenalderens mennesker.

De sidste hytter er ved at blive klargjort, udstillingsarbejdet er i den sidste fase, og guiderne er ved at forberede sig på det store sommerprogram, så flaget den 18. juni kan hejses flaget og de første gæster bydes velkommen.