Købmandsforeningens dirigentklokke  

  retur

Forhenværende købmænd og bestyrelsesmedlemmer i Vesthimmerlands Købmandsforening Niels Korsgaard (Vognsild), Tage Laustsen (Sønderup) og Henning Saugstrup (Nørager) skænkede foreningens dirigentklokke og et bordflag til museets samlinger. Købmandsforeningen blev nedlagt i 1990.

Vesthimmerlands Købmandsforening blev grundlagt den 17. november 1900 under navnet Vesthimmerlands Handelsforening. Formålet var at styrke den enkelte købmand ved indkøb af varer hos leverandører og grossister. En forhøjelse af tobakspriser var den konkrete anledning til etableringen af foreningen.

I 1964 havde den 153 aktive og 60 passive medlemmer. Flertallet bestyrede købmandsforretninger med dagligvarer. Derfor skiftede foreningen i 1966 navn til Vesthimmerlands Købmandsforening.

Foreningens gamle bestyrelse husker 1960'erne som gode år. Der var vækst i forretningerne, og skønt kundebetjening over disken stadig var mest udbredt, vandt selvbetjeningen med varekurv efterhånden indpas. På spørgsmålet om hvilken varegruppe gav mest avance lød det enstemmigt fra de forhenværende landsbykøbmænd: Kaffe!

Allerede fra 1970'erne kunne opleves en tilbagegang i handlen og de første købmænd måtte lukke deres butikker. I begyndelsen af 1980'erne var et stadig stigende antal tvunget til at dreje nøglen om. Denne udvikling accelererede de efterfølgende år. Når en forretning lukkede, var det kun sjældent at der kunne findes en køber og efterfølger. Dermed forsvandt købmandsforretningerne fra landsbyernes gadebillede.

Vesthimmerlands Købmandsforening blev opløst i 1990 ved sammenlægning med Jysk Købmandsforening. Foreningens forhandlingsprotokoller opbevares på Lokalhistorisk Arkiv, Aars.