Johannes V. Jensens Vej

  retur

Johannes Vilhelm Jensen blev født i Farsø den 20. januar 1873. Han var søn af dyrlæge Hans J. Jensen og hustru Marie Kirstine Jensen.


Klik her for helt foto!

Johannes var næstældste barn ud af en børneflok på 11. I 1893 blev han student fra Viborg Katedralskole og flyttede til København for at studere medicin på Københavns Universitet. Ved siden af studiet arbejdede han som journalist og romanforfatter til ugebladet Revuen. Efter tre års medicinstudier stoppede han og helligede sig fuldt ud forfatterskabet. På dette tidspunkt havde han allerede udgivet 12 romaner.

Johannes V. Jensen er kendt som en uhyre produktiv forfatter. Forfatterskabet indeholder digte, artikler, noveller, romaner og oversættelser. Blandt andet har han skrevet omkring 275 digte, men det Johannes blev mest kendt for var novellesamlingerne "Himmerlandshistorier", samt romanerne "Kongens Fald" og "Den lange Rejse". Kongens Fald er i øvrigt samlet af de tre små historiske romaner "Foraarets Død", "Den store Sommer" og "Vinteren" fra 1900-1901.


Klik her for helt foto!

I 1944 blev Johannes V. Jensen tildelt Nobelprisen i litteratur "for sin poetiske fantasis sjældne styrke og frugtbarhed, kombineret med en intellektuel nysgerrighed med en stor rækkevidde og en modig, friskt kreativ stil". Johannes V. Jensen døde i 1950, men hans popularitet er ikke blevet mindre med tiden. "Kongens Fald" blev ved en læserafstemning foretaget af Politiken og Berlingske Tidende i 1999 kåret til århundredets roman. "Kongens Fald" blev i 2006 også inkluderet i Kulturkanonen.

I 1991 blev Johannes V. Jensen Museet indviet i hans fødehjem i Søndergade 48 i Farsø. Ved en udbygning af museet i 2011 blev dele af Johannes V. Jensens arbejdsværelse, der tilhører Nationalmuseet, udlånt til Vesthimmerlands Museum og udstillet på Johannes V. Jensen Museet.

I 1994 oprettedes "Johannes V. Jensen Forum" på Nordisk Institut ved Aarhus Universitet for at samle og styrke forskningen i Johannes V. Jensens forfatterskab. Det er der blandt andet kommet et to binds værk ud af, hvor Johannes' 275 digte er samlet.


Johannes V. Jensen Museet. Klik her for helt foto!

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn
Læs mere

Kilder:
Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn


Gadeskilteprojektet er et samarbejde mellem de lokalhistoriske arkiver i de fire byer,
Vesthimmerlands Museum og Vesthimmerlands Kommune, der finansierer og er tovholder på
formidlingsprojektet.