Nyhedsbrev nr. 79 - april 2020

  retur
  • Museet i en coronatid
  • Kulturarvsmåned 2020 i nye klæder
  • Gang i arkæologien
  • Stenaldercenter Ertebølle vækkes af vintersøvnen
  • COVID-19 dokumentation. Fra Vesthimmerland til The New York Times
  • Sæsonmedarbejdere søges til Stenaldercenter Ertebølle
  • Studerende søges til levende formidling på Aggersborg i juli




Museet i en coronatid
Skønt Vesthimmerlands Museum er nødt til at holde lukket for gæster, er der fortsat et højt aktivitetsniveau bag kulisserne. Museets medarbejdere er travlt beskæftiget med dokumentationer, publikationer og udviklingsopgaver. Interessen for den lokale kulturarv er åbenbart stor i en Kulturarvskommune som Vesthimmerland. Det vidner de over 1000 besøgende om, der dagligt lægger vejen forbi Vesthimmerlands Museums hjemmeside. De virtuelle gæster dykker nede i hjemmesidens mange undersider med viden og fortællinger, som er med til at belyse Vesthimmerlands udvikling fra de ældste tider til i dag. På museets Instagram- og Facebookside er der løbende opdateringer med korte nyheder og fortællinger, og museumsunderviser Kim Callesen har lavet små filmklip til de mange skoleklasser, der måtte aflyse deres besøg i Ertebølle. Der arbejdes nu på højtryk på at få genåbnet udstillingerne i Aars og på Stenaldercenter Ertebølle, således at gæsterne kan gennemføre et besøg under trygge forhold som en rigtig god sommeroplevelse i år.



Kulturarvsmåned 2020 i nye klæder
Grundet den nuværende situation og usikkerheden omkring forsamlingsmulighederne, så byder juni 2020 på en anderledes Kulturarvsmåned, som i høj grad lægger op til gode og sjove oplevelser med kulturarven på egen hånd. Der vil være skattejagt for hele familien, en guide til både kendte og mindre kendte kulturarvsseværdigheder i kommunen, familiequiz m.m. Programmet udkommer på grund af omstændighederne kun digitalt i år og vil være at finde på museets hjemmeside samt sociale medier i slutningen af maj.



Gang i arkæologien
Selvom Danmark er udfordret af COVID-19 virussen, så har museets arkæologer travlt og er lige nu i gang med en mindre udgravning i Bjørnstrup samt en større udgravning på Galgehøj i Aars forud for udstykningen af nye byggegrunde. Udgravningen på Galgehøj strækker sig hen over sommeren, og allerede nu er der fundet huse, keramik og ovne, som vidner om bosættelse gennem tusindevis af år. Håbet er at kunne afholde en åben udgravning på stedet i løbet af sommeren, hvor interesserede kan blive klogere på udgravningsarbejdet og ikke mindst fundene.



Stenaldercenter Ertebølle vækkes af vintersøvnen
Selvom der for øjeblikket hersker tvivl om, hvornår museerne kan åbne for publikum igen, så er der fuld gang i forberedelserne på Stenaldercenter Ertebølle. Hytterne tilses og repareres, anlægget trimmes og de mange formidlingsgenstande, som hører til i hytterne, klargøres. Arkæolog og centerleder Louise Villadsen er tilbage fra barsel og i fuldt sving med at planlægge sommeren og efterårets mange spændende aktiviteter og arrangementer. Måske bliver det i år i en anderledes form end ellers, men i Ertebølle er der masser af udendørs plads, så om situationen tillader det, slår centret dørene op til sæsonen 2020 lørdag den 13. juni kl. 10.00.



COVID-19 dokumentation - fra Vesthimmerland til The New York Times

Museet har for øjeblikket gang i at dokumentere den historiske situation, som vi alle befinder os midt i. Af samme årsag modtager vi meget gerne beretninger, fotos og senere genstande, som kan være med til at fortælle eftertiden om det meget anderledes forår 2020. Mange har allerede henvendt sig, men vi hører gerne fra flere af alle jer, som lige nu oplever en helt anderledes hverdag. Kort, langt, det er ikke vigtigt, men jeres tanker samt fotos vil vi gerne gemme til kommende generationer. Skriv til museumsinspektør Maria Clement Hagstrup på mch@vmus.dk. Rygtet om vores indsamling nåede den 31. marts helt til New York, hvor vi har bidraget til en artikel i The New York Times.
Læs mere



Sæsonmedarbejdere søges til Stenaldercenter Ertebølle
Stenaldercenter Ertebølle søger to studerende og en faguddannet arkæolog til formidlingsopgaver i sommersæsonen 2020. Brænder du for den levende fortælling og håndens værk? Så er Stenaldercenter Ertebølle stedet at være! Her har du muligheden for at blive en del af et kreativt hold, der fortæller om stenalderens liv i vedkommende omvisninger og gennem håndværksaktiviteter, der gør stenalderen tilgængelig og levende for vores gæster.
Endvidere søges en medarbejder til reception og billetsalg samt en medarbejder til rengøringsopgaver.
Læs mere



Studerende søges til levende formidling på Aggersborg i juli
Vesthimmerlands Museum søger 2-3 arkæologi- eller historiestuderende, som kunne tænke sig at være med til at formidle historien om Danmarks største vikingeborg i hele juli måned. Vi forestiller os, at du er en udadvendt og fagligt velfunderet person, der har lyst til at gå i dialog med en masse glade og interesserede besøgende og give dem en god oplevelse.
Aggersborg er den største og den første af Harald Blåtands i alt fem imponerende, danske ringborge, og udgør en væsentlig fortælling om Vesthimmerlands tætte tilknytning til magten i 900-tallet og op gennem middelalderen. I juli måned vil vi gerne for 5. år i træk tilbyde daglig formidling på stedet fra kl. 10.00-16.00 Jobbet som guide indbefatter derfor at tage godt imod de besøgende og introducere dem til borgen og stedets spændende historie. Der vil være mulighed for både weekend- og hverdagsvagter, men dette kan aftales nærmere. Aggersborg er lettest tilgængelig i bil, så kørekort vil være en fordel.
Er det noget for dig, eller har du spørgsmål til jobbet, så kontakt gerne museumsinspektør Maria Clement Hagstrup på telefon 61 42 30 80 eller e-mail mch@vmus.dk.
Ansøgningsfrist er mandag den 1. juni, men vi hører gerne fra dig inden!