Nyhedsbrev nr. 65 - april 2017

• Fårene skal til frisøren
  • Flinthugningskursus åbnet for tilmeldinger

• Nyopdaget jernalderlandsby ved Rævemosen
    Entreprenørens maskiner og museets arkæologer er i fuld gang ved Roldvej, hvor der er fundet resterne af en landsby fra ældre jernalder. Bebyggelsen bestod bl.a. af indhegnede gårde, og der blev også fundet en smedje. Landsbyen er placeret tæt ved engarealer, hvor der er naturlige malmforekomster i jorden. Herfra kunne smeden få sit jern. Og så er der kun et par hundrede meter til Rævemosen, hvor Gundestrupkarret i sin tid blev fundet. Måske var det denne landsbys beboere, som ofrede det værdifulde sølvkar?

• Program for Kulturarvsmåned 2017 på trapperne
    I disse dage lægges der sidste hånd på arrangementskalenderen til Vesthimmerlands Kulturarvsmåned 2017, der afholdes i juni. Programmet byder på mere end 40 arrangementer med både gamle kendinge og helt nye tiltag. Det er Kulturarvstjenesten Vesthimmerland, der står for koordineringen af aktiviteterne samt produktion og distribution af programfolderen. Allerede fra næste uge vil programmet kunne ses på Kulturarvstjenestens hjemmeside. Vesthimmerlands Kommune er den eneste kommune i hele landet, hvor kulturarven har fået sin helt egen festmåned.

• Stor interesse for billedaften om Aars købmænd
    Lokalhistorisk Arkiv Aars afholdt torsdag den 27. april billedaften med købmandsforretninger i Aars gennem tiderne som tema. Arkivets medarbejdere havde fundet billeder frem fra de forretninger, der er repræsenteret i arkivets samling. De 43 fremmødte gæster viste en imponerende viden om købmændene i Aars, og mange nye oplysninger og informationer blev indsamlet. Næste billedaften bliver til efteråret, så hold øje med hjemmesiden for den præcise dato.

• Fortidsmindedag: Med Kåre på mosevandring
    Søndag den 30. april går turen til de to berømte moser øst for Aars, Borremosen og Rævemosen, hvor arkæolog Kåre Gyldenløve fra Vesthimmerlands Museum vil fortælle om, hvordan jernalderenes bønder brugte moserne. Foruden Gundestrupkarret og de mange moselig vil de nyeste udgravningsresultater i forbindelse med ringvejen også blive omtalt. Heriblandt udgravninger ved Roldvej og Fuglsang. Arrangementet begynder kl. 13. Husk fornuftigt fodtøj. Mødested: P-pladsen ved Rævemosen, Roldvej, 9600 Aars.

• Tag med på guidekursus
    Kunne du tænke dig at blive god til at formidle? Så har du chancen når Vesthimmerlands Museum og Stenaldercenter Ertebølle tilbyder gratis guidekurser d. 4. maj og 6. maj. Kurserne sætter fokus på den gode fortælling, stemmebrug og kropssprog, de stedbundne potentialer og historier med personlig relevans. Kursusledere er museumsunderviser og udeskolevejleder Kim Callesen og centerleder, arkæolog og naturvejleder Louise Villadsen.

• Stenalderaktiviteter i maj måned
    Stenaldercenter Ertebølle byder atter alle interesserede gæster indenfor, når vi i maj slår dørene op for centrets udstillinger alle weekender og helligdage. Man kan selvfølgelig også gå en tur udenfor på vores aktivitetsområde med herligt blik over Limfjorden - og ved godt vejr kan den medbragte madkurv indtages i det fri. Indendørs er der mulighed for at se film om stenalderen og deltage i småaktiviteter for børn og forældre. Stenaldercenter Ertebølle har de pågældende åbningsdage i maj måned åbent fra kl. 12-16. Vi glæder os til at byde velkommen til en ny sæson.

•  Skovens dag med stenaldertema
    Søndag d. 7. maj er det Skovens Dag, og på denne dag rykker Stenaldercenter Ertebølle til Uhrehøj Plantage og tager gæsterne med tilbage til stenalderens skovpartier. Skoven var vigtig for stenaldermenneskene - her gik de på jagt, samlede spiselige planter og fandt materialer til at lave redskaber af. På skovens Dag kan gæsterne sammen med centerleder og naturvejleder Louise Villadsen lave æsker af birkebark, snor af bast og se, hvordan man laver tjære. Arrangementet er gratis for både børn og voksne. Man skal blot møde op ved Naturbasen i Uhrehøj Plantage i tidsrummet fra kl. 12-16.

•  Fårene skal til frisøren
    I vores hyggelige fårefold på Stenaldercenter Ertebølle vrimler det i øjeblikket med lam af racen Ertebøllefår. De søde små badutspringere skal dog have mulighed for at kunne genkende deres mødre, som med lang vinterpels efterhånden ser helt hippieagtige ud. Derfor inviterer vi søndag d. 14. maj kl. 10 til fåreklipning i folden, hvor man kan følge med i klipningen og få en fortælling af "frisøren", mens han giver fårene ny frisure.

•  Flinthugningskursus åbnet for tilmeldinger
    Stenaldercenter Ertebølle gør det igen. Den 20. og 21. maj får centret besøg af den dygtige arkæolog og flintsmed Morten Kutschera, som tilbyder introduktionskursus til flinthugning med fokus på skandinavisk stenalder. Her får du muligheden for at lære de mest almindelige teknikker fra stenalderen, fra slutningen af istiden frem til begyndelsen af bronzealderen. Du behøver ikke have erfaring med flinthugning eller forstand på flintredskaber for at deltage. Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til centerleder Louise Villadsen.