Vejspor og stendyngegrave

Museets arkæologer graver fortsat på Østerbølle Hede, hvor der findes et område med stendyngegrave, enkeltgravshøje og bopladsspor fra den mellemste del af bondestenalderen.

Indtil for få år siden var stendyngegravene blandt de mest gådefulde anlæg inden for dansk arkæologi, men det er nu sandsynliggjort, at to individer af kvæg og et menneske blev begravet sammen i anlæggene. Det ser ud til, at den døde var placeret i en lille vogn eller kære, som blev "trukket" af de to kvæg, der var gravet ned ved siden af hinanden foran vognen.

Ganske bemærkelsesværdigt er det, at der nu i forbindelse med undersøgelserne på Østerbølle Hede er fundet forløb af gamle hjulspor, der løber parallelt med en række af stendyngegrave. Det styrker teorien om, at stendyngegravene blev opført langs datidens vigtigste transportkorridorer, hvor de flankerede den færdsel, som foregik i de levendes verden. Næste skridt i udgravningerne er at indsamle materiale fra hjulsporene, så vi forhåbentlig kan datere dem.