Nisser er også kulturarv

I vintermørke bringer julehøjtiden lys og glæde. Det har været med til at gøre julen til den mest markerede højtid i årets gang. Den borgerlige julefest begyndte at tage form i 1800-tallet. Frem til midten af 1900-tallet blev de fleste af julehøjtidens skikke udviklet og udbredt til hele landet, såsom juletræet, adventskransen, madtraditioner og udveksling af gaver - således også fortællingen om julenissen.

Sammen med andre vætter havde nisser en fremtrædende rolle i folketroen indtil begyndelsen af 1900-tallet. Vor viden om dem har vi takket være folkemindeforskere som H.F. Feilberg, der indsamlede fortællinger i hele landet.
Nogle af de første tegninger af nisser blev udfærdiget i 1840'erne af guldaldermaleren J. Th. Lundbye. Tegningerne bliver hurtigt populære og udbredt gennem bøger og postkort. I dag er julenisser et meget yndet motiv i den danske jul og optræder i alskens udformninger i private stuer, julemarkeder og TV-julekalendere. Også museer har for længst taget nissen til sig og faldbyder allerede fra midten af november weekendjulehygge med nisser, gløgg og gamle juletraditioner.

Vesthimmerlands Museum begyndte for ti år siden at inddrage nissemotivet i formidlingen af julens traditioner. I år kan museet fejere ti-årsjubilæum for, at de første skoleklasser blev invitereret til at deltage i "nissejagten" på museet. Det var Sonja Marcussen og Birthe Gindrup, der med stort engagement kastede sig ud i formidling af julens historie og budskab til kommunens skolebørn. Ønsket var at skabe nisserier i museets faste udstillinger og dermed vække børnenes nysgerrighed. Samtidig skulle de unge museumsgæster gøres mere fortrolige med museets rum og opgaver.

Konceptet blev hurtigt en succes og har i dag fået en gennemarbejdet og velfungerende form, der forbinder underholdning med læring. Mere end 12.000 skolebørn har siden 2008 deltaget i museets nissejagt, og med næsten 1.250 tilmeldte børn i år får museets undervisningsafdeling under ledelse af museumsunderviser Kim Callesen nok at se til i ugerne frem til skolernes juleferie.

Nærmere oplysninger om nissejagten på Vesthimmerlands Museum kan fås ved henvendelse til museumsunderviser Kim Callesen, tlf. 40637420, undervisning@vmus.dk.

Tag børnene eller børnebørnene med på museet og få en sjov og lærerig oplevelse hver dag indtil 30. december mellem 13.00 og 17.00 (mandag undtaget).