Kulturarvsmåned i Vesthimmerland - på andet år en kæmpe succes

København har Golden Days, som gør os klogere på vores fælles kultur og historie. I Vesthimmerland har vi Kulturarvsmåneden! For andet år i træk blev den lokale kulturarv, som noget ganske særligt også på nationalt plan, fejret over en hel måned. Med udgangen af juni har mere end 3.000 gæster og borgere i Vesthimmerland deltaget i Kulturarvsmåneden 2016. Et initiativ, der udelukkende kan finde sted, når lokale aktører på tværs af kommunen går sammen om at synliggøre alle de kulturarvsværdier, der findes i Vesthimmerland.

Programmet i år har været særdeles bredt og også involveret elever fra Aars og Løgstør Skole, som i et tæt samarbejde mellem Kulturskolen Vesthimmerland og Vesthimmerlands Museum har sat billeder på deres kulturarv. En ting er, hvad voksne fokuserer på, når de hører ordet kulturarv, noget andet, hvilke associationer børn får, når ordet deles op i kultur og arv. Det er der kommet mange sjove, spændende og interessante bud på i form af godt 150 små malerier, som nu sættes sammen til ét stort kunstværk, der i august og september udstilles på bibliotekerne i Aars og Løgstør.

Vitskøl, Alstrup, Vindblæs, Aggersborg, Aars, Løgstør, Farsø, Testrup, Hvalpsund, Giver, Ertebølle, Haubro, Blære, Aalestrup, Hornum, Ranum, Overlade og mange flere steder! Kulturarvsmåneden i Vesthimmerland har budt på spændende oplevelser i hele kommunen og særligt de historiske (by) vandringer har været populære. I både Ullits og Hornum dukkede godt 60 personer op, hvilket understreger efterspørgslen på den gode fortælling formidlet af "ægte" mennesker. Essensen af Kulturarvsmåneden er netop de gode historier og steder med sjæl så som Lerkenfeldt Gods, hvor godsejer H.O.A. Kjeldsen åbnede dørene til en unik rundvisning. Alene belægningen på gårdspladsen fortæller sin egen historie, idet man her kan se markerede felter, hvor bønderne stillede op, når de skulle udføre fæstearbejde for godsejeren. Bygningsarven var også udgangspunktet for arrangementet i det gamle Ting- og Arresthus i Løgstør, som sammen med nabobygningen Dommergården er væsentlige anlæg, der fortæller om tilblivelsen af det moderne samfund. Her blev der berettet om bygningernes arkitektur, historie og potentiale, mens der blev afsluttet med en mere personlig vinkel på historien. Den barnefødte løgstørianer Niels Hagstrup viste rundt i bygningen, hvor han boede i sine teenageår, mens hans far var lokal kriminalbetjent i byen.

Kirkerne udgør, med få undtagelser, de ældste bygninger i kommunen, og i anledning af Kulturarvsmåneden har der været rundvisning i både Aars Kirke og Skarp Salling Kirke og intet mindre end to pilgrimsvandringer. Juni måned har på mange måder været en rejse fra oldtid til nutid i vores Vesthimmerland med bl.a. guidede ture til den verdensberømte Ertebølle Køkkenmødding, megalitsafari, Aggersborg rundvisninger, besøg på resterne af en middelalderborg på Lovns, vandretur ved Testrup Kirke og Hospital, rundvisning på Vitskøl Kloster, historisk cykeltur i Blære, fremvisning af lokale filmoptagelser fra 1950'erne og åbent hus på Lokalhistorisk Arkiv i Overlade.

Meget passende, så sluttede Kulturarvsmåneden samme sted, som den blev indledt den 28. maj, nemlig med et arrangement omkring det verdensberømte Gundestrupkar, som måske i virkeligheden indeholder selve kernen i de vesthimmerlandske "Golden Days": Den gode fortælling.

Succesen har igen i år været overvældende, og håbet er, at juni måned 2017 for tredje år i træk vil byde på spændende oplevelser med kulturarven.

Tak til alle arrangører og deltagere.
Kulturarvsmåneden blev støttet af Vesthimmerlands Kommune og Region Nordjylland.

Hent kulturarvsmånedens programhæfte som pdf.