Kultisk aktivitet på ringvejen

På denne novemberaften kan du høre arkæolog Kåre Gyldenløve fortælle om et af de spektakulære fund, der er gjort i forbindelse med etableringen af ringvejen rundt om Aars.

I sommeren 2016 gravede arkæologerne en gammel kending frem: Stenildgårdgraven. Graven blev første gang undersøgt i 1930'erne og blev da beskrevet som Danmarks ældste brandgrav. Det viste sig dog under udgravningen, at der var meget mere til Stenildgård end blot en brandgrav.

Genudgravningen viste, at hullet med de brændte knogler var omkranset af seks store stolpehuller, så de tilsammen har dannet en cirkel rundt om den dybe grav, en såkaldt timbercircle. Grav og timbercircle af denne type er indtil videre et unikt fund i Danmark. Nærmeste pendant stammer fra Wales, hvor brændte menneskeknogler og ildskørnede pilespidser på lignende vis blev fundet i et centralt anlæg, der her var omgivet af ikke bare én men to timbercircles. Men Anlæggene ligner hinanden så meget, at datidens mennesker også må have kendt til hinanden.

Der vil være mulighed for at købe kaffe og kage i forbindelse med foredraget.

Tidspunkt: 22. november 2016 kl. 19.30
Pris: 50 kr./ 40 kr. for medlemmer af Museumsforeningen eller Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle
Sted: Stenaldercenter Ertebølle