Jordradar på Aggersborg

Vi krydser fingre for, at vi inden længe er endnu klogere på, hvad mulden omkring Aggersborg gemmer.

Et nyt storstilet projekt skal nemlig - uden at sætte en skovl i jorden - give ny viden om fire af vikingetidens ringborge, nemlig Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken og Borgring. Projektet vil, med hjælp fra de førende eksperter på området og ved brug af avanceret teknologisk udstyr spændt for terrængående maskiner, gennemlyse jordlagene og dermed hente ny viden frem om borgene, helt uden at forstyrre dem.

Eksperterne består af et forskerhold fra Ludwig Boltzmann Instituttet på universitetet i Wien. Ved hjælp af avanceret opmåling af forskellene i jordlaget kan forskerne se arkæologiske strukturer som f.eks. volde, voldgrave samt måske også huse og veje. Forskerholdet har erfaringer fra en række af Europas væsentligste fundsteder, som f.eks. Stonehenge i England og senest ved fundet af en norsk vikingetids-skibsgrav.

Og nu er turen så kommet til Danmarks ringborge fra vikingetiden. Forskerholdet er at finde på Aggersborg i dagene fra d. 20. til d. 22. marts.

Se omtalen i TV-2 Nord fra 20. marts.