Arkitektur og museum

  retur

Per Kirkeby realiserede i 1999 i samarbejde med arkitekt Jens Bertelsen idéen om en ny og moderne museumsbygning i Aars. Det skete på baggrund af diskussioner om kulturarvens, kunstens og kulturhistoriens betydning i lokalsamfundet. Efter nu snart 20 år vender arkitekt Jens Bertelsen tilbage til Aars og fortæller om de oprindelige tanker, ønsker og planer. Samtidig bliver oplægget en invitation til at påbegynde en dialog om nye visioner med bygningskomplekset samt arkitekturens og æstetikkens rolle i det moderne bybillede.
Foredraget er den 29. marts kl. 19. Der opkræves entré.
Arrangeret af Vesthimmerlands Museumsforening.


Om museumsbygningen:

Udgangspunktet for byggeriet var områdets tre eksisterende bygninger, der alle var af meget forskellig karakter. Den oprindelige, beskedne museumsbygning fra 1935, kubiske udvidelser fra 1977 og nabobygningen, en tidligere præstegård, fra 1958. Trods deres forskellige stilarter, var alle bygninger bygget i røde mursten, og det blev udgangspunktet for den 900 kvadratmeter store udvidelse.
For at forbinde de eksisterende bygninger sammen løber en 40 m lang og ti meter høj murstensgang som en rygrad mellem bygningerne. Muren er opbygget som et ornament, der resulterer i vekslen mellem indvendige og udvendige nicher. Indvendigt bliver nicherne brugt til at udstille museumsgenstande, udadtil bliver de en del af ornamentikken i en ellers sparsomt dekoreret og meget funktionel arkitektur.

På vej fra den ældste del af samlingen i den oprindelige museumsbygning, hvor hovedindgangen er placeret, ledes man gennem den nye dunkle korridor. Undervejs støder man på flere kubiske pauserum, der inviterer til kortere ophold. Til sidst kommer man til de nye museumssale, der åbner sig som store åbne rum med ovenlys fra de nordvendte glastag.

Materialerne er udvendig røde mursten og zinktage. Indvendig i salene er der gule mursten og gulvet består af massive træplanker af finsk gran. Udover at give en behagelig akustik, der ikke bare er til gavn for museumsgæsterne, men også kan udnyttes hvis rummene skal bruges til koncerter eller andre arrangementer, giver materialerne et særdeles gavnligt indeklima. Både for ansatte og gæster, men ikke mindst for kunstværker og museumsgenstande, der for fleres vedkommende kræver helt særlig behændighed i opbevaringen.

Ombygningen stod færdigt i 1999.




Vesthimmerlands Museum anvender cookies
Vi benytter cookies til at få websitet til at fungere optimalt. Cookies anvendes primært til trafikmåling via Google Analytics, men ligeledes til at analysere brugen af vores hjemmeside, så vi løbende kan forbedre funktion og indhold.
Du accepterer brugen af cookies ved at klikke luk eller klikke videre på websitet. Læs mere om Cookies


OK
sitelist.html