17/10: "Sammen om bedre mad"

Foredrag ved Flemming Jørgensen, redaktionschef på Samvirke. Arrangementet afholdes på Vesthimmerlands Museum i samarbejde med Kvickly Aars.
Mandag 17. okt. kl. 19.00.
Entre: 30 kr. for medlemmer, 50 kr. for ikke medlemmer.

Danmarks første brugsforening blev dannet af pastor H.C. Sonne i Thisted for 150 år siden.
Bedre mad til folket var allerede fra den første tid en væsentlig opgave for foreningen. Andelsbevægelsen voksede, og der blev dannet brugsforeninger over hele landet. Efter 50 år var der i alt 1.500 foreninger. Allerede i 1896 blev "Fællesforeningen for Brugsforeninger" stiftet, og året efter åbnede FDB sine egne første fabrikker. Samvirke udkom i 1928, og Centrallaboratoriet åbnede i 1929 for at sikre varekvalitet med fokus på ernæring og hygiejne. Siden kom varedeklarationerne til.

Formålet i brugsforeningsbevægelsen var og er fortsat at skaffe rene, sunde og gode fødevarer og samtidig sikre kvalitet til rimelige priser på en lang række øvrige varer, som bliver anvendt i husholdningen.
Møbelproduktionen fik et særligt kapitel, da FDB i 1942 etablerede sin egen møbeltegnestue med Børge Mogensen som leder.

I dag er indkøbsfællesskabet samlet i COOP, som er en moderne forretning, der fortsat sætter fokus på folkesundheden. De sunde varer tilbydes i butikkerne, og kunden får frihed til selv at vælge "nøglehullet".
Flemming Jørgensen vil under overskriften: "Sammen om bedre mad" fortælle om Brugsens historie og dansk folkelighed gennem 150 år. Andelsbevægelsen har ændret karakter gennem årene, mens COOPs medlemmer fortsat er "sammen om bedre mad".

Der bliver serveret en let traktement i pausen.

Mandag 17. okt. kl. 19.00.
Entre: 30 kr. for medlemmer, 50 kr. for ikke medlemmer.