1. marts kickstarter massiv historieformidling i 2017

"Kun ved at vide, hvem vi selv er, kan vi møde andre i verden. Og dét er vigtigt", understreger Sigurd Barrett i et interview i Politiken. Udtalelsen rammer netop kernen i Vesthimmerlands Museums store formidlingsindsats i 2017, som kickstartes den 1. marts, hvor kommunens indskolingsbørn er inviteret til åbningsfest med Sigurd Barrett i museets smukke Per Kirkebysale. Her vil Danmarkshistorien blive formidlet i børnehøjde ved hjælp af sang og musik, men også med stor vægt på selve fortællingen. "2017 bliver et år, hvor vi i endnu højere grad end ellers kommer til at arbejde med de lokale fortællinger, men spejlet i den store nationale fortælling", forklarer museumsinspektør Maria Clement Hagstrup. "Vi vil gerne understrege, at kendskabet til vores fælles historie er helt central i en globaliseret verden, hvor vi dagligt bliver bombarderet med indtryk og stillingstagen. At kende sine rødder set i både den nationale og lokale kontekst skaber et solidt fundament, som er væsentlig for både børn og voksne". Allerede samme aften er der mulighed for at få en forståelse for de lange linjer, når museumsdirektør Broder Berg med foredraget "Vesthimmerland gennem 12.000 år" fortæller om fremtrædende begivenheder i Vesthimmerlands historie. Museet har således sat alle sejl til for at give alle Vesthimmerlands borgere - uanset alder - mulighed for at få det store historiske overblik i form af foredrag, børneaktiviteter, rundvisninger og meget mere, som kronologisk fra 1. marts vil blive udfoldet i hele kommunen.

Historier om Danmark - i Vesthimmerland
Det er ikke helt tilfældigt, at 2017 bliver et år, hvor der vil være ekstra stor fokus på den lokale historie. Søndag den 2. april lancerer DR nemlig deres nye store satsning: "Historien om Danmark". For første gang siden Erik Kjærsgaard i 1982 på sin egen karakteristiske måde præsenterede TV seerne for Danmarks historie, er der nu en opdateret version på vej. Skuespilleren Lars Mikkelsen vil over ti søndage - og i den bedste sendetid - tage seerne med på en rejse fra de ældste tider og helt op til nutiden. Den rejse vil Vesthimmerlands Museum gerne invitere alle kommunens borgere med på, men tilført et lokalt islæt. I Vesthimmerland findes der gode fortællinger fra alle tidsepoker. Fortællinger som i samarbejde med en lang række aktører vil blive formidlet som optakt til, og i forlængelse af, DR's programserie søndag aften. Målet er at skabe sammenhæng og overblik og medvirke til at øge forståelsen af den nationale fortælling spejlet i lokale forhold. Harald Blåtands største borg lå strategisk placeret ved Aggersund og er således en oplagt lokal indgangsvinkel til at forstå vikingetiden, mens Vitskøl Kloster kan fortælle historien om den tidlige middelalder. Det at skabe en sammenhængende fortælling om Vesthimmerland, at skabe overblik og indblik, lyder enkelt og indlysende. Men mærkeligt nok, er dette arbejde i hele sin kompleksitet aldrig blevet gjort. I Vesthimmerland er der derfor nedsat en arbejdsgruppe bestående af skiftende fagligt stærke kompetencer inden for kulturarvsområdet, som i samarbejde med Vesthimmerlands Museum vil afdække disse sammenhænge og i fællesskab omsætte dem til formidling i hele 2017.

Mere historie til flere
Vesthimmerlands oldtid og historie tegner således et billede af et område, der på sin helt egen måde og med sine helt egne steder, oldtidsfund og fortællinger har været en del af den store Danmarkshistorie fra de ældste tider til i dag. Dét vil blive markeret i hele 2017. Når året når sin slutning er kendskabet til den lokale historie samt de nationale aspekter, som har været med til at forme den, forhåbentlig hvermandseje for både børn og voksne i kommunen. Allerede nu er der spændende arrangementer på programmet, så hold øje med museets hjemme- og Facebooksider, hvor kommende arrangementer bliver annonceret.